Austrija dobija prvi pravoslavni manastir

Agencije
Austrija dobija prvi pravoslavni manastir

Beč - Austrija bi mogla dobiti prvi pravoslavni manastir i to u mjestu Sankt Andre am Cikze u pokrajini Burgneland, nakon što je promjena namjene zemljišta u toj opštini izazvala negodovanje brojnih građana.

Mitropolit Carigradske patrijaršije za Austriju Arsenios Kardamakis uputio je opštinskim vlastima pismo u kojem saopštava da je odlučio da manastir bude izgrađen na mjestu koje prvobitno bilo određeno za to.

Gradonačelnik mjesta Sankt Andre am Cikze Andreas Satler rekao je tim povodom da je za njega to veoma pozitivna vijest, te najavio da će stupiti u kontakt sa igumanom manastira i sa njim razgovarati o daljim koracima.

Takođe će, rekao je, informisati opštinske institucije o tom projektu. Pravno gledajući, Satler, koji je u oktobru na lokalnim izborima izabran za gradonačelnika, ne vidi nikakve prepreke za izgradnju manastira. Prema njegovim riječima promjena namjene zemljišta je urađena i građani su se o tome izjasnili. Satler je naveo da u mjestu postoji grupa ljudi koji su od početka drugačije gledali na ovaj projekat.

- Međutim, većina, smatram, ima pozitivan stav o podizanju manastira - rekao je Satler i dodao da će od manastira biti velike koristi u pogledu turizma i ekonomije.

Planovi za izgradnju pravoslavnog manastira u mjestu Sankt Andre am Cikze objavljeni su oktobra 2014. godine, nakon čega se grupa mještana organizovala u protivljenju tom projektu.

Krajem januara prošle godine sprovedena je anketa među građanima i tijesnom većinom odlučeno je u korist podizanja manastira, ali protivnici nisu odustali i prikupili su dovoljno potpisa da bi izborili izjašnjavanje građana.

Još prije nego što je izjašnjavanje sprovedeno, 11. juna, mitropolit je saopštio da je odustao od projekta.

Na izjašnjavanju građana 569 stanovnika grada Sankt Andre am Cikze glasalo je za izgradnju manastira, a 385 protiv, nakon čega je Pravoslavna crkva saopštila da će razmotriti lokaciju za izgradnju manastira, ali uz napomenu da su i druga mjesta pokazala interesovanje da manastir bude podignut na njihovoj teritoriji.

Predsjednik pokrajine Burgenland Hans Nisl pozdravio je novu odluku mitropolita da ipak manastir bude izgrađen u mjestu Sankt Andre am Cikze, dodajući da je on oduvijek podržavao taj projekat. Napomenuo je da su se građani izjasnili u korist izgradnje manastira i da se izjašnjavanje mora shvatiti ozbiljno.

Prema mišljenju lokalnog biskupa Egidijusa Cifkovica, pravoslavni manastir u Austriji je "ekumenski projekat vijeka". Manastir, kako je ranije najavljivano, treba da bude mjesto molitve i rada za monahe, ali i susretanja sa katoličkim vjernicima, a u njemu bi trebalo da bude pet do deset monaha.

Biskup

Lokalni biskup Egidijus Cifkovic rekao je da ga je obradovala vijest da će prvi pravoslavni manastir biti izgrađen baš u Burgenlandu, u mjestu Sankt Andre am Cikze, jer, kako je naveo, riječ je o projektu od velikog značaja.

- To je velika stvar za ekumenizam, za pružanje ruke hrišćanskoj vjeri, za Sankt Andre kao mjesto, koji zahvaljujući ovoj odluci može samo kao pobjednik koračati u budućnost - poručio je on.

Biskup je kazao da je od početka podržavao ovaj projekat i da je Pravoslavnoj crkvi poklonio zemljište za tu namjenu.

Protivnici

Protivnici manastira najavili su da neće posustati.

- Odluci mitropolita se ne radujemo. Namjeravamo da provjerimo dalje pravne mogućnosti - poručio je Gerhard Maursic sa list "Zajedno", dodajući da će se u provjeru uključiti i pitanje zaštite prirode.

On napominje da protivnici nisu protiv gradnje manastira, već smatraju da mjesto na kojem je planirana gradnja nije odgovarajuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana