Аустрија добија први православни манастир

Агенције
Аустрија добија први православни манастир

Беч - Аустрија би могла добити први православни манастир и то у мјесту Санкт Андре ам Цикзе у покрајини Бургнеланд, након што је промјена намјене земљишта у тој општини изазвала негодовање бројних грађана.

Митрополит Цариградске патријаршије за Аустрију Арсениос Кардамакис упутио је општинским властима писмо у којем саопштава да је одлучио да манастир буде изграђен на мјесту које првобитно било одређено за то.

Градоначелник мјеста Санкт Андре ам Цикзе Андреас Сатлер рекао је тим поводом да је за њега то веома позитивна вијест, те најавио да ће ступити у контакт са игуманом манастира и са њим разговарати о даљим корацима.

Такође ће, рекао је, информисати општинске институције о том пројекту. Правно гледајући, Сатлер, који је у октобру на локалним изборима изабран за градоначелника, не види никакве препреке за изградњу манастира. Према његовим ријечима промјена намјене земљишта је урађена и грађани су се о томе изјаснили. Сатлер је навео да у мјесту постоји група људи који су од почетка другачије гледали на овај пројекат.

- Међутим, већина, сматрам, има позитиван став о подизању манастира - рекао је Сатлер и додао да ће од манастира бити велике користи у погледу туризма и економије.

Планови за изградњу православног манастира у мјесту Санкт Андре ам Цикзе објављени су октобра 2014. године, након чега се група мјештана организовала у противљењу том пројекту.

Крајем јануара прошле године спроведена је анкета међу грађанима и тијесном већином одлучено је у корист подизања манастира, али противници нису одустали и прикупили су довољно потписа да би изборили изјашњавање грађана.

Још прије него што је изјашњавање спроведено, 11. јуна, митрополит је саопштио да је одустао од пројекта.

На изјашњавању грађана 569 становника града Санкт Андре ам Цикзе гласало је за изградњу манастира, а 385 против, након чега је Православна црква саопштила да ће размотрити локацију за изградњу манастира, али уз напомену да су и друга мјеста показала интересовање да манастир буде подигнут на њиховој територији.

Предсједник покрајине Бургенланд Ханс Нисл поздравио је нову одлуку митрополита да ипак манастир буде изграђен у мјесту Санкт Андре ам Цикзе, додајући да је он одувијек подржавао тај пројекат. Напоменуо је да су се грађани изјаснили у корист изградње манастира и да се изјашњавање мора схватити озбиљно.

Према мишљењу локалног бискупа Егидијуса Цифковица, православни манастир у Аустрији је "екуменски пројекат вијека". Манастир, како је раније најављивано, треба да буде мјесто молитве и рада за монахе, али и сусретања са католичким вјерницима, а у њему би требало да буде пет до десет монаха.

Бискуп

Локални бискуп Егидијус Цифковиц рекао је да га је обрадовала вијест да ће први православни манастир бити изграђен баш у Бургенланду, у мјесту Санкт Андре ам Цикзе, јер, како је навео, ријеч је о пројекту од великог значаја.

- То је велика ствар за екуменизам, за пружање руке хришћанској вјери, за Санкт Андре као мјесто, који захваљујући овој одлуци може само као побједник корачати у будућност - поручио је он.

Бискуп је казао да је од почетка подржавао овај пројекат и да је Православној цркви поклонио земљиште за ту намјену.

Противници

Противници манастира најавили су да неће посустати.

- Одлуци митрополита се не радујемо. Намјеравамо да провјеримо даље правне могућности - поручио је Герхард Маурсиц са лист "Заједно", додајући да ће се у провјеру укључити и питање заштите природе.

Он напомиње да противници нису против градње манастира, већ сматрају да мјесто на којем је планирана градња није одговарајуће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана