RS

Žuta majica stigla u Banjaluku

Žuta majica stigla u Banjaluku 02.03.2018 12:04 | Dušan Repija

Banjaluka - Najprestižnije i najpoznatije obilježje u svijetu biciklizma, žuta majica, stigla je u Banjaluku, a po prvi put će je obući pobjednik generalnog plasmana trke "Beograd - Banjaluka" koja je na programu 28. i 29. aprila.

Simbol koji označava najboljeg biciklistu nastao je u Francuskoj na čuvenoj trci Tur de Frans još davne 1919. godine, a izbor je pao na žutu boju zbog toga što je utemeljivač trke ujedno bio vlasnik magazina "L'auto" koje su štampane na žutom papiru. Od tada je majica zaštitni znak najprestižnijih trka, iako nije obavezno da ona bude žute boje, a kakve će biti određuje sponzor koji želi da obuče lidera, a kasnije i pobjednika. Direktor trke "Beograd - Banjaluka" Vladimir Kuvalja zamislio je da premijerna majica na 12. izdanju karavana bude baš po uzoru na najbolju trku svijeta, pa je prve primjerke poručio u žutoj boji, ali to se može promijeniti u zavisnosti od želje sponzora.

- Uvijek težimo najboljem pa je ovo normalan slijed događaja. Prethodnih 11 izdanja nije bilo ukupnog pobjednika, ali sada kada smo u prvoj kategoriji odlučili smo da trka bude etapna, a izbor boje nije bio težak. Sigurno ćemo imati dvije etape, možda i tri, ali bez obzira na to, vodeći u generalnom plasmanu voziće drugu trku u toj majici, a na cilju u Banjaluci obući će je onaj koji bude imao najbolje vrijeme ukupno - rekao je Kuvalja.

Građani Banjaluke moći će u narednom periodu da pogledaju majicu koja će biti izložena na nekoliko mjesta u gradu, a to praktično otvara i trku sponzora za centralno mjesto na grudima.

- Pobjednik će imati priliku da postane dio istorijskog trenutka, jer majicu za ukupnog pobjednika ima svega tridesetak sličnih trka na svijetu. Osim žute, po prvi put ćemo dijeliti zelenu majicu namijenjenu biciklisti koji osvoji najviše bodova u sprintu, tačkastu će ponijeti najbolji brdski vozač, dok će bijela pripasti najboljem mladom vozaču - rekao je Kuvalja.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica