Zoran Vidaković i Goran Hadžić najponosniji treneri na svijetu: Uspjeh nije promijenio Tijanu i Brankicu

Dušan Repija
Zoran Vidaković i Goran Hadžić najponosniji treneri na svijetu: Uspjeh nije promijenio Tijanu i Brankicu

Bileća, Brčko - Učitelju je uvijek drago kada ga učenici nadmaše, a sudeći prema tome, Goran Hadžić i Zoran Vidaković su najponosniji treneri planete.

Djevojke koje su baš kod njih počele da uče odbojkašku azbuku danas su najbolje na svijetu. Tijana Bošković i Brankica Mihajlović odvele su Srbiju do svjetskog pijedestala i to poslije olimpijskog srebra i evropskog zlata. Njihove porodice, prijatelji i milioni navijača danima slave veliki uspjeh, a posebnu sreću i zadovoljstvo osjećaju i ljudi koji su im počeli otkrivati tajne ovog sporta. Ipak, obojica skromno konstatuju da su samo uvidjeli ono što je bilo toliko očigledno.

- Vjerujte, čim sam je vidio, znao sam da bi mogla dogurati daleko, ali baš ovako brzo, to niko nije mogao da predvidi. Tijana ima samo 21 godinu, a osvojila je sve što je mogla, trenutno je najbolja odbojkašica. Toliko je dominantna da ima mogućnost da postane najbolja ikada. Naravno, uvijek kažem Bože zdravlja, jer je to osnovni preduslov za uspjeh - rekao je Vidaković.

Mihajlovićeva je šest godina starija, ali je, baš kao i njena koleginica, vrlo rano zakoračila u svijet seniorske odbojke.

- Sjećam se da sam je uveo u prvi tim kada je imala 15 godina. Prošla je svu školu Jedinstva, bila odlična kod trenera pionirki Drage Davidovića i odlučio sam da joj dam šansu. Već sa 16 godina uvrstio sam je u juniorsku reprezentaciju BiH, a sve veće role dobijala je i u Jedinstvu - prisjeća se Hadžić.

Obojica uglas kažu da je, pored talenta, ključnu ulogu za njihov današnji nivo odigrao rad.

- Tijana potiče iz poštene radničke porodice. Odmalena je odgajana u tom duhu, prihvatala je savjete i trudila se da ispuni sve zadatke koje smo stavljali pred nju - kaže Vidaković.

Hadžić ističe da je u karijeri radio i sa nekoliko talentovanijih igračica, koje nisu ostvarile ni djelić onog što se očekivalo.

- Njena radna etika je fantastična. Nisam od trenera koji trpi nerad i provlačenja, a Brankica nije jedna od takvih. Uvijek je davala maksimum, a vidjelo se da osjeća loptu i sport. Imala je motiv da se dokaže pred iskusnijim igračicama i nije uzmicala, što je takođe odlika šampiona - rekao je Hadžić.

I dalje su one iste djevojke koje znaju odakle su potekle, sa čim su se susretale na počecima, pa otuda i znaju sve da cijene.

- Čujemo se bar jednom, dvaput mjesečno. Kada god dođe u Bileću, javi se, sjednemo, popijemo kafu i ispričamo se. U odličnim odnosima sam i sa njenom porodicom, baš sam se čuo sa njenim ocem Ljupkom, koji je, kako običaji i nalažu, Tijanino krunisanje za najbolju na svijetu zalio ponekom čašicom. Koliko su oni ponosni roditelji, toliko sam ponosan i ja kao trener, a vjerujte i svi Bilećani jer nas je Tijana toliko puta učinila srećnim - rekao je Vidaković.

Bez obzira na talenat i radna navike, veliko je pitanje da li bi njih dvije postale ovo što su danas da nisu napravile prave poteze u ključnim trenucima.

- Tijana je na stolu imala ponudu Galatasaraja, takvu da vam se zavrti u glavi. Međutim, ta ponuda je podrazumijevala da mora nastupati i za reprezentaciju Turske, na čemu su se porodica i ona ljubazno zahvalili. Njeno srce kucalo je samo za Srbiju i, na sreću, ubrzo je došla ponuda Vizure. Preselila se u Beograd, napredovala i sazrela, a sve ostalo je istorija - kaže Vidaković.

Za razliku od nje, Mihajlovićeva je potpisala za švajcarski Volero, a prethodno je imala ponudu jednog italijanskog tima.

Mihajlovićeva oštećena

Zlatna medalja i ključna uloga na putu do nje nisu bili dovoljni Brankici Mihajlović da bude uvršćena u najbolji tim prvenstva.

- Koliko sam srećan zbog medalje, toliko sam tužan zbog nje lično, jer je prema svemu prikazanom zaslužila da bude u idealnoj postavi šampionata. Morala je biti, ne zato što je naša, već što je najviše pokazala. Međutim, izgleda da ustupaka i nekakvih ključeva ima i na najvećoj sceni. Meni je nezamislivo da Srbija osvoji zlato, a u idealnom timu budu četiri Italijanke - rekao je Hadžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana