Zakon o sportu Srpske stiže do kraja godine

Milan Zubović
Zakon o sportu Srpske stiže do kraja godine

Banjaluka - Zakon o sportu Republike Srpske više neće biti samo ideja koju godinama zagovaraju sportski radnici od Novog Grada do Trebinja, već bi krajem godine trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri.

Prvi korak ka izradi zakona napravilo je Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske, koje je sakupilo predstavnike svih 43 strukovnih saveza i tako najavilo početak obimnog posla, dok bi nacrt trebalo da bude gotov u avgustu.

- Srećna sam pošto su predstavnici sva 43 saveza došli na sastanak jer je svima potrebno da razgovaramo o problemima. Upoznali smo predstavnike saveza o aktivnostima ministarstva i problematici prilikom izrade nacrta zakona, dok ćemo tokom marta imati stručne rasprave u pet regija Republike Srpske. Zatim ćemo pristupiti izradi zakona koji će se u formi nacrta naći pred poslanicima tokom posljednjeg kvartala tekuće godine - izjavila je ministarka porodice, omladine i sporta Srpske Sonja Davidović.

Ujedno je najavljeno da će biti ispitan rad svih strukovnih saveza zbog potrošnje sredstava koje dobijaju od ministarstva.

- Sugerisali smo predstavnicma sportskih saveza da će opredjeljenje ministarstva u narednom periodu biti pooštravanje finansijske kontrole i odgovornosti kada je u pitanju utrošak sredstava koje ministarstvo dodjeljuje za rad saveza. Tu ćemo, prije svega, insistirati na utrošku sredstava o pitanju planiranja aktivnosti samih saveza i pokušaćemo da postavimo stvari na svoje mjesto - istakla je Davidovićeva.

Predsjednik Fudbalskog saveza RS, koji okuplja najveći broj sportista, Mile Kovačević izrazio je zadovoljstvo što se krenulo u realizaciju dugo očekivanog projekta.

- Hvala ministarki što je organizovala sastanak da zajednički podijelimo razmišljanja i pokušamo naći poboljšanja u organizaciji sporta Srpske. Evidentno je da novi saziv ministarstva pokušava da zajedničkim snagama riješi određene probleme, što će pomoći da sport u RS bude na višem nivou - kazao je Kovačević.

Zakon treba podržati

Sportski radnici Republike Srpske saglasni su s ocjenom da je Odbojkaški savez na čelu sa Milutinom Popovićem najbolje organizovan i kao takav može biti od velike pomoći prilikom izrade zakona o sportu.

- Sastanak je bio izuzetno konstruktivan i svi učesnici otišli su sa velikim zadovoljstvom jer smo nakon dugo godina bili u prilici da ministarstvo organizuje ovakav sastanak. Zakon o sportu i sve druge aktivnosti koje su planirane, kao i izgradnja kriterijuma za finansiranje sporta, zaslužuje veliku pažnju i podršku svih nas - kazao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana