Возачи из Прњавора побједници релија “Козара-Сутјеска”

Срна
Возачи из Прњавора побједници релија “Козара-Сутјеска”

Фоча - Другим испитом спретности, на Тјентишту је данас завршен дводневни Ауто-рели “Козара-Сутјеска”, а највише умијећа за воланом показали су возачи из Прњавора, Требиња и Јајца.

Завршном такмичењу присуствовао је и министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић, који је рекао да овај рели повезује два национална парка, који су иначе и велика стратишта српског народа.


“Циљ је да промовишемо поштовање саобраћајних прописа, а рели је уједно и такмичарског карактера”, рекао је Трнинић.

На овом традиционалном такмичењу четвороточкаша, које има традицију дужу од пола вијека, ове године је учествовало 86 такмичара из свих крајева Републике Српске и Федерације БиХ, подијељених у групе “спринт”, са нешто бржим спортским возилима, и “турист”, у коју су сврстани возачи са “обичним” возилима.

Рели се састојао из оцјенске вожње, једног испита тачности, два испита спретности и теста у познавању саобраћајних прописа.

У генералном пласману у обје групе тријумфовали су возачи из Ауто-мото друштва “Прњавор” - у групи “спринт” Љубомир Калаба, а у групи “турист” Љубиша Милијаш.

Шездесетчетворогодишњи Калаба каже да од 1979. године није пропустио ниједан рели на Сутјесци, па за себе може рећи да је “ветеран ветерана”.

“Ово такмичење је првенствено превентивног карактера, на којој возачи на полигону могу да покажу свој спретност за воланом у брзој вожњи, а не да то раде на путевима”, рекао је Калаба

На полигону је најбржи био Вучко Башић из требињског Ауто-мото друштва “Херцеговина”. “Рели промивише безбједну вожњу и ми се трудимо да покажемо како се теба понашати за воланом”, рекао је Башић.

Генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске Ранко Бабић навео је да рели доприноси повећању безбједности саобраћаја.

“Учесници су кренули из својих друштава и имали су оцјенске вожње из два правца - један из Фоче, други из Гацка. Уз то су имали испите на полигону, као и тест у познавању прописа, који је многим возачима најтежи и могу рећи да нисмо задовољни колико су знања показали”, рекао је Бабић.

Он је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске усвојила Стратегију управљања саобраћајном безбједношћу с циљем да собраћајне незгоде не буду стихијске, већ да се њихов број смањи системским рјешењима.

“Надамо се да ће тренд опадања броја саобраћајних незгода са смртно страдалим да се настави и да ћемо доћи једног тренутка на оне стандарде какви су у свијету”, рекао је Бабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана