Ветерани страх и трепет за нападаче

Дарко Пашагић
Ветерани страх и трепет за нападаче

Бањалука - Одавно је познато да су голмани познати по дуговјечности, али без обзира на то, тешко ће се наћи ранг такмичења у којем три чувара мреже заједно имају више од 117 година.

Такав је случај са Првом лигом Републике Српске, у којој бране Дејан Плиснић (Текстилац, 43 године), Асмир Авдукић (Жељезничар Спорт тим, 37) и Бојан Трипић (Алфа Модрича, 37). Сви имају заједничку црту, да су и данас одлични голмани и да са лакоћом излазе као побједници у највећем броју дуела са противничким нападачима.

Најстарији међу њима, Плиснић, однедавно је у двострукој улози јер му је повјерено да са Драганом Јоловићем води први тим.

- Играм фудбал откако и постоји Фудбалски савез Републике Српске, а био сам учесник и првог Купа РС 1993. године. Иза мене је 16 прволигашких сезона, двије у Премијер лиги, а остало је Друга лига Српске. Тешко је рећи шта је тајна дуговјечности, али то су сигурно напоран рад, воља и хтијење, али и срећа да те заобиђу повреде. Такав је случај са мном јер сам ван терена за све вријеме провео само два и по мјесеца 1996. због повреде кољена - нагласио је Плиснић.

Не жали много за оним што није остварио, али је истакао краткотрајну инострану епизоду из 2001. године.

- Отишао сам на пробу у Локомотиву из Софије, одрадио припреме у Грчкој, провео у клубу скоро два мјесеца, а онда није дошло до договора. Међутим, поносан сам на све до сада урађено, а поготово што сам ове сезоне чак четири пута био у тиму кола - додао је Плиснић.

Авдукић се може похвалити да је чак био и учесник Свјетског првенства 2014. године у Бразилу.

- Освојио сам све што сам могао. Са Борцем сам био првак Српске и БиХ, са Травником најбољи у ФБиХ, а са Радником сам подигао пехар намијењен побједнику Купа БиХ. Остаје можда жал што више нисам направио на међународној сцени, али када погледам уназад, задовољан сам - рекао је Авдукић.

Према његовом мишљењу, тајна дуговјечности је прије уз велики рад и квалитет.

- Сада сам у клубу у којем су сви играчи далеко млађи од мене и богато искуство желим да пренесем њима. То је за мене сада додатни мотив, а клубу који ми је помогао стајаћу на располагању док год будем потребан - додао је Авдукић.

Трипић, најмлађи међу ветеранима, и ове сезоне пружа одличне партије, а прошле сезоне био је један од најзаслужнијих за повратак Модричана у прволигашко друштво.

- Био сам само једна карика у овој генерацији која много обећава. Можда им је у тешким тренуцима помогло моје искуство, али није било пресудно - нагласио је Трипић, који је највећи дио каријере провео у овом клубу, са којим је освајао и Куп и првенство БиХ.

Истакао је да је поносан на оно што је постигао и у каквим условима, али је сигуран да је могао више.

- Немам за чим да жалим, једино сам остао можда неиспуњен што нисам покушао срећу у иностранству. Не размишљам до када ћу бити на голу, најважније је да ме здравље добро служи и бићу у служби Модричана док год сам им потребан - додао је Трипић.

Будућност

Дејан Плиснић и Асмир Авдукић се већ одавно тренерски едукују и готово је сигурно да ће остати и по завршетку играчке каријере везани за фудбал. То за сада није случај са Бојаном Трипићем.

- Останак у фудбалу ми није приоритет, али није искључено да се једног дана предомислим. За сада размишљам само о томе да што боље одрадим посао међу стативама и помогнем клубу да буде што боље пласиран - рекао је Трипић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана