U Radniku nisu zadovoljni poslije žrijeba: Nije moglo teže od Spartaka iz Trnave

Darko Pašagić
U Radniku nisu zadovoljni poslije žrijeba: Nije moglo teže od Spartaka iz Trnave

Bijeljina - Poslije žrijeba prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope, u kojem su za rivala dobili Spartak iz Trnave, u redovima Radnika nije bilo baš puno razloga za optimizam.

Prvi meč biće odigran na Gradskom stadionu u Banjaluci 11. jula, a revanš je sedam dana kasnije u Slovačkoj.

Šef stručnog štaba Bijeljinaca Mladen Žižović smatra da je Spartak jedan od najtežih rivala, koji je u prošloj sezoni na evropskoj sceni dokazao koliko vrijedi.

- Ova ekipa pokazala je prošle sezone snagu u duelima protiv Crvene zvezde, a potom i u grupnoj fazi Lige Evrope, u kojoj su pobijedili Anderleht i Fenerbahče. Ipak, malo su zakazali u prvenstvu, ali su opet došli do trofeja osvojivši Kup. Jednostavno nije moglo teže, ali šta da se radi - naglasio je Žižović.

Spartak je jedan od najpoznatijih slovačkih klubova, koji je osnovan 1923. godine. Poslije nekoliko promjena imena sadašnji naziv nosi od 1953. godine. Poslije titule osvojene u sezoni 2017/18. u nedavno završenom šampionatu Slovačke bio je tek sedmi, ali je nastup u Evropi izborio kao pobjednik Kupa. Prošle godine bio je rival Crvene zvezde u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, a srpski prvak ga je eliminisao tek poslije produžetaka jer je u oba meča bilo 1:1. Ipak, uspio je da u plej-ofu za Ligu Evrope eliminiše Olimpiju i plasira se u grupnu fazu. Tamo je u veoma jako grupi sa zagrebačkim Dinamom, Fenerbahčeom i Anderlehtom bio treći, zabilježivši pobjede nad Turcima i Belgijancima. Ima veliku tradiciju, a najveći uspjeh mu je bio polufinale Kupa šampiona u sezoni 1968/69, te četvrfinala u istom takmičenju 1972/73 i 1973/74. Bio je i pobjedni Mitropa kupa u sezoni 1966/67.

- To dovoljno govori da je iskustvo na njihovoj strani i da su nam objektivno šanse za prolaz u narednu rundu veoma male. Kada se zna da smo praktično u oba meča gosti, šanse su još manje, ali se ne predajemo. U fudbalu ne pobjeđuje uvijek bolji, a možda nas Slovaci i malo potcijene - dodao je Žižović.

Redove Radnika napustio je i Stefan Barić, koji je u januaru došao iz Zrinjskog, ali se nije istakao u drugom dijelu sezone, tako da su čelnici kluba odlučili da sa njim ne produže saradnju. Klub su već napustili Mladen Lučić, Emir Hodžurda, Tarik Isić, Nenad Srećković i Irfan Hadžić, a moguć je i odlazak Slaviše Radovića poslije utakmica u Evropi. Za sada je jedino došao čuvar mreže Dalibor Kozić.

Zrinjski najbolje prošao

Druga dva predstavnika BiH, Zrinjski i Široki Brijeg, za rivale će imati klubove iz Makedonije, odnosno Kazahstana. Mostarci će u prvom meču biti gosti Akademiji Pandev iz Strumice, dok će tim sa “Pecare” biti domaćin Kairatu iz Almatija.

Radnički iz Niša za protivnika će imati estonsku Floru, dok će Čukarički igrati protiv jermenskog Banantsa. Žrijeb drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope biće održan danas, a na njemu će se nađi i Partizan, koji je bio slobodan u prvoj rundi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana