У Источном Сарајеву затворен 14. Европски омладински олимпијски фестивал

Срна
У Источном Сарајеву затворен 14. Европски омладински олимпијски фестивал

Генерални секретар Европског олимпијског комитета (ЕОК) Рафаел Пагнози вечерас је у Источном Сарајеву званично затворио Европски омладински олимпијски фестивал (EYOF).

Током свечаности градоначелници Источног Сарајева Ненад Вуковић и Сарајева Абдулах Скака предали заставу EYOF-а градоначелнику финског града Лахтија Мику Килпелаинену, који је организатор наредног фестивала који ће бити одржан 2021. године.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић је на церемонији затварања ЕЈОФ-а изразио наду да ће се након ове манифесатције добар глас о овом граду чути далеко, те да су као организатори положили важан испит који их може квалификовати за велике догађаје у будућности.

“EYOF сматрам успјехом многих од вас који сте овдје, а град Источно Сарајево поносним домаћином и суорганизатором. Пламен мира који смо недавно донијели из Рима, преко Бањалуке до Сарајева и Источног Сарајева нам је био потребан, а вриједности олимпизма ћемо, надам се, баштинити заувијек”, рекао је Вуковић.

Он је поздравио спортисте и делегације земаља учесница, честитајући им постигнуте резултате.

Вуковић је домаћину наредног EYOF-а градоначелнику Лахтија у Финској Мику Клипелаинену пожелио успјех у организацији манифестације 2021. године, изразивши задовољство што ће баш овдје преузети заставу.

Вуковић је захвалио Влади Републике Српске, Федерацији БиХ, Савјету министара, колегама из Сарајева на партнерском и коректном односу, свим институцијама власти, предузећима, општинама, спортским радницима, волонтерима, као и појединцима који су на било који начин помогли у организацији EYOF-а.

Градоначелник Сарајава Абдулах Скака у обраћању на затварању EYOF-а је истакао да су организатори доказали да су спремни да отворе нова врата за заједничку и љепшу будућност.

“Захваљујући EYOF-у упознали смо и угостили дивне људе из различитих земаља. Окупили смо се око пројекта који нас је повезао исправним вриједностима. Међу нама стоје млади спортисти окићени медаљама побједе са наших спортских борилишта, а ми смо сви побиједили. Захвалност дугујем и колеги Вуковићу с којим сам све вријеме сарађивао. Нека вјечно гори бакља мира и нека је вјечна само борба на спортским борилиштима”, поручио је Скака.

Пагнози је захвалио за добру организацију EYOF-а у име Европског олимпијсог комитета и у име свих спортиста, поручивши да је протеклих пет дана урађено огроман и одличан посао.

Генерални секретар Европског олимпијског комитета истакао је да су градови Сарајево и Источно Сарајево успјели заједничком сарадњом испунити сан.

Присутнима се обратио и предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик који је рекао да су олимпијске планине Јахорина и Бјелашница и градови Сарајево и Источно Сарајево у протеклим данима били мјесто борбе за медаље.

“Овдје смо сви били окупљени око велике ствари и било је крајње вријеме да управо на овакав начин пошаљемо ову слику са свих простора, сасвим другу него оне које су одавде ишле раније. Ово се не би десило без добре сарадње два градоначелника и два града уз подршку свих нивоа”, казао је Додик.

Додик је нагласио да је ово била прилика да “наши људи покажу да су традиционално добри домаћини”.

Након затварања планиран је концерт групе Милиграм.

Свечаном затварању EYOF-а, чији су домаћини били градови Источно Сарајево и Сарајево, присуствовала је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Српске Радован Вишковић, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, као и чланови Предсједништва Жељко Комшић и Шефик Џаферовић.

EYOF је отворен 10. фебруара, окупио је више од 1.500 младих спортиста из 46 европских земаља који су се такмичили у осам спортова - алпско скијање, биатлон, нордијско скијање, сноубординг, умјетничко клизање, брзо клизање, хокеј и карлинг.

Током такмичења, највише златних медаља, укупно шест освојила је Норвешка, слиједи Швајцарска са пет, Француска са четири и Аустрија са три злата.

Репрезентације Норвешке, Швајцарске и Руске Федерације су укупно освојиле по 12 медаља, а слиједи Француска са 11.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана