Томаж Белучи, бразилски тенисер, први пут гост Бањалуке: Куертен утицао на мој животни пут

Милан Зубовић
Томаж Белучи, бразилски тенисер, први пут гост Бањалуке: Куертен утицао на мој животни пут

БАЊАЛУКА - Бразилски тенисер Томаж Белучи, који није залуђен фудбалом као већина његових земљака, волио је да гледа мечеве легендарног бразилског тенисера Густава Куертена, који му је био идол, док су на његов животни позив утицали и родитељи.

- Када сам био дјечак, играо сам фудбал као и сви у Бразилу, али нисам био тако добар, па сам се одлучио за тенис. На ту одлуку највише су утицали моји родитељи, који су се рекреативно бавили овим спортом па сам почео на њихов наговор. Идол ми је био Гуга јер је он најпопуларнији тенисер у Бразилу свих времена - нагласио је Белучи.

Није типичан Бразилац који не пропушта фудбалске утакмице, али навија за клуб из Сао Паула, док је рођен у Тиетеу, предграђу овог велеграда, прије 30 година. Ипак, упознат је с играма једног српског фудбалера који је оставио дубок траг у овој јужноамеричкој земљи.

- Не пратим толико фудбал, мада као Бразилац знам понешто (смијех). Немам омиљеног играча јер у Бразилу има много фудбалера и не стижем да гледам утакмице. Навијач сам Палмеираса и као дијете ишао сам на стадион и гледао утакмице. Знам за Дејана Петковића, који је играо у Бразилу и многи Бразилци су га вољели, те је правио добре резултате са својим клубовима - казао је Белучи.

Први пут је стигао у град на Врбасу, гдје је требало да игра на вајлд кард, али због наступа у полуфиналу челенџера у Ђенови добио је специјалну позивницу АТП-а, док је истакао да жели пружити добре партије као на турниру у Италији. У првом колу прилично се намучио против Аргентинца Педра Качина, али је ипак изборио другу рунду.

- Нисам имао времена да упознам град јер сам тек стигао и само сам тренирао, али оно што сам видио од терена до хотела изгледа веома лијепо. Клуб је лијеп, очекујем добру седмицу и добре игре. Циљ ми је да играм тенис на највишем нивоу и да стекнем што више самопоуздања, постигнем што боље резултате и вратим се на велике турнире. Бањалуку сам изабрао јер имам прилику да играм добро, док сам такође добио и вајлд кард, мада сам касније од АТП-а добио специјалну позивницу - изјавио је Белучи.

Признао је да раније није чуо за највећи град Републике Српске, као ни за челенџер који траје 17 година заредом.

- Никада раније нисам чуо за Бањалуку, као ни за БиХ, али волим да упознајем друге државе, па ми је драго што сам овдје. Искрено, нисам чуо ни за челенџер јер сам прошлих година играо на УС опену, као и на неким другим турнирима који се играју у ово вријеме - рекао је Белучи.

Најбољи пласман на АТП листи држао је 2010. године, када је био 21. на свијету, док сада држи 274. мјесто.

- Врло тешко је стићи међу 100 најбољих, а још теже остати јер морате играти јаче турнире и да идете на виши ниво. Веома сам поносан на чињеницу да сам десет година међу најбољих 100 на свијету, што је одлична ствар за једног Бразилца јер немамо много добрих играча као ни неку посебну подршку. Имам 30 година и надам се да ћу играти још три или четири године и први циљ ми је да се вратим међу 100 најбољих, а потом и међу 50, мада ће бити веома тешко - рекао је Белучи.

Суспензија

Почетком ове године био је суспендован на пет мјесеци пошто је био позитиван на антидопинг тесту.

- Морате пазити на исхрану и имам тим људи међу којима су љекар и нутрициониста, који брину о томе, мада кад узимате витамине морате много да контролишете оно што узимате. Особа која је била задужена за то није била довољно одговорна и није обратила пажњу те је направила грешку, тако да сам не својом кривицом узео витамине који су имали неке недозвољене супстанце и зарадио петомјесечну забрану.

Није гледао Ђоковића

Белучи је био уморан од пута па није гледао финале УС опена, на којем је Новак Ђоковић побиједио Хуана Мартина дел Потра.

- Нисам стигао да одгледам јер је меч био касно, али сам чуо да је одлично играо. Ђоковић се враћа у врх и може побиједити било кога. Играо сам неколико пута против њега и никада нисам побиједио - рекао је Белучи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана