Svetozar Marković, mladi fudbaler Partizana: Igranje u rodnom gradu čast i obaveza

Danijel Radujković
Svetozar Marković, mladi fudbaler Partizana: Igranje u rodnom gradu čast i obaveza

Banjaluka - Prijateljska utakmica Radnika i Partizana, koja je na programu sutra, izazvala je veliko interesovanje u Bijeljini, gdje će domaća publika moći pogledati igrače aktuelnog šampiona Srbije, među kojima će biti i Svetozar Marković, momak koji je karijeru počeo upravo na Gradskom stadionu, na koji će istrčati sa posebnim emocijama.

Marković je ponikao u Radniku i tu učinio prve fudbalske korake, sve u nadi da će jednog dana zaigrati za voljeni Partizan. Pravi potez napravio je njegov tadašnji trener Mile Tešanović, koji ga je poslao na kamp na Jahorinu, gdje je zadovoljio kriterijume stratega "crno-bijelih" Milana Ristića i 2011. prešao u beogradski klub. Sedam godina kasnije vraća se u rodni grad. Najteže je dokazati se tamo gdje te svi poznaju, pa će mu dobro poznati teren biti možda i najveći ispit u kratkoj seniorskoj karijeri. Igrati pred sugrađanima, prijateljima i rodbinom nije jednostavno, pogotovo kada ste mlad igrač i kada se od vas očekuje mnogo.

- Taj meč će za mene biti poseban, jer se posle više godina vraćam na stadion gde sam počeo da treniram fudbal. Biće mi zadovoljstvo da igram pred bijeljinskom publikom, ali i obaveza da pružim dobru partiju, bez obzira na to što se radi o prijateljskom meču. Pratim dešavanja u klubu, Radnik ima odličnu ekipu ove sezone i dobro gura u prvenstvu. Biće to odlična utakmica pred, verujem, punim stadionom - kazao je Marković za "Glas Srpske".

Vrlo mlad je otišao od kuće u veliki grad, ali se vremenom navikao i uspio izboriti za svoje mjesto pod suncem, prvo za kapitensku traku omladinaca, a kasnije i za ulazak u prvi tim. Njegov stariji brat od ujaka Miladin Stevanović, koji je donedavno bio igrač Partizana, takođe je imao isti put.

- Bilo je nezgodno otići sa 14 godina od kuće i živeti sam u tako velikom gradu, ali sam se vremenom navikao. Od kada sam počeo da treniram fudbal, sanjao sam o tome da igram u Partizanu, a to što je Miladin otišao tamo dalo mi je  dodatni motiv da radim još više da bih i ja jednog dana prešao u Partizan - dodao je momak čuvenog imena i prezimena.

Dan prije meča proslaviće 18. rođendan, jer danas postaje punoljetan. Iako po godinama još spada među omladince, već neko vrijeme radi sa prvom ekipom. Jedan je od rijetkih koji je išao na pripreme, a tamo je trener Miroslav Đukić uvidio da se radi o velikom talentu, pa mu je ovog proljeća dao šansu. Debi je imao u evropskom meču, jer je odigrao posljednjih nekoliko minuta protiv Viktorije Plzenj, a pravu priliku dobio je u susretima Superlige i Kupa protiv Čukaričkog, Javora i Radnika iz Surdulice. Nije se uplašio izazova, odlično je riješio sve zadatke, što mu daje za pravo da se nada novim prilikama.

- Sanjao sam o tome da počnem u prvih 11, ali se, iskreno, nisam nadao da ću dobiti šansu u ovoj sezoni. Osećaj je neverovatan i ne može se opisati rečima, dok to čovek ne doživi i vidi kako je sve to. Već treću utakmicu šef mi daje šansu i to mi mnogo znači, a ja ću se truditi da svaki put dam sve od sebe i opravdam poverenje koje mi je ukazano - istakao je Marković.

Rad sa prvom ekipom, a naročito sa Đukićem, puno mu znači u daljem napredovanju. To što mu je trener igrao na poziciji štopera, što je upravo i njegovo primarno mjesto u timu, samo je dodatni plus.

- Sigurno da sam dosta napredovao otkako sam sa prvim timom i nadam se da ću još dosta naučiti. Rad sa Đukićem je odličan, on je bio vrhunski štoper i sada svoje znanje pokušava da prenese na nas, što nam mnogo pomaže. Beka nisam igrao mnogo puta, ali kada dobijem šansu na bilo kojoj poziciji, daću sve od sebe da pomognem ekipi i odigram što bolje mogu - rekao je momak iz Bijeljine.

On bi na neki način trebalo da bude biti nasljednik Nikole Milenkovića, koji je takođe vrlo mlad došao u prvi tim. Kasnije je otišao u Fjorentinu, što je praksa koju mladi igrači često primjenjuju. Marković ne želi da ide tim putem. Želi da ostavi dublji trag u Partizanu, a prvi cilj mu je da ove sezone osvoji bar jedan trofej. Put do titule je dosta težak i komplikovan, ali se situacija u Kupu odvija mnogo bolje, jer je glavni rival ispao u četvrtfinalu.

- Misli su isključivo vezane za Partizan. Ne razmišljam o odlasku iz kluba, jer mislim da sam previše mlad za inostranstvo, želeo bih da ostanem što duže u Partizanu. Igramo polufinale Kupa, a u prvenstvu ćemo se truditi da nastavimo sa pobedama i dobrim igrama, pa ako se ukaže prilika za titulu, daćemo sve od sebe da je iskoristimo. Za mene bi bila velika stvar da u mojoj debitantskoj sezoni uzmemo trofej - zaključio je Marković.

Partizan je davno prepoznao o kakvom se talentu radi, pa je u avgustu prošle godine potpisao profesionalni ugovor kojim ga je vezao sve do 2020.

U Radniku ima talenata

U posljednje vrijeme dosta igrača iz Bijeljine se oprobalo u najjačim srpskim klubovima i puno njih je uspjelo da napravi dobre karijere. Svetozar Marković vjeruje da će se tako nastaviti i u budućnosti, jer prevashodno vjeruje u ljude koji rade u Radniku.

- Poznajem dosta momaka iz mlađih kategorija Radnika koji su dobri igrači i verujem da će iz Bijeljine u narednim godinama stizati sve više talenata - istakao je Marković, koji očekuje da novi momci iz Semberije krenu njegovim stopama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana