Светозар Марковић, млади фудбалер Партизана: Играње у родном граду част и обавеза

Данијел Радујковић
Светозар Марковић, млади фудбалер Партизана: Играње у родном граду част и обавеза

Бањалука - Пријатељска утакмица Радника и Партизана, која је на програму сутра, изазвала је велико интересовање у Бијељини, гдје ће домаћа публика моћи погледати играче актуелног шампиона Србије, међу којима ће бити и Светозар Марковић, момак који је каријеру почео управо на Градском стадиону, на који ће истрчати са посебним емоцијама.

Марковић је поникао у Раднику и ту учинио прве фудбалске кораке, све у нади да ће једног дана заиграти за вољени Партизан. Прави потез направио је његов тадашњи тренер Миле Тешановић, који га је послао на камп на Јахорину, гдје је задовољио критеријуме стратега "црно-бијелих" Милана Ристића и 2011. прешао у београдски клуб. Седам година касније враћа се у родни град. Најтеже је доказати се тамо гдје те сви познају, па ће му добро познати терен бити можда и највећи испит у краткој сениорској каријери. Играти пред суграђанима, пријатељима и родбином није једноставно, поготово када сте млад играч и када се од вас очекује много.

- Тај меч ће за мене бити посебан, јер се после више година враћам на стадион где сам почео да тренирам фудбал. Биће ми задовољство да играм пред бијељинском публиком, али и обавеза да пружим добру партију, без обзира на то што се ради о пријатељском мечу. Пратим дешавања у клубу, Радник има одличну екипу ове сезоне и добро гура у првенству. Биће то одлична утакмица пред, верујем, пуним стадионом - казао је Марковић за "Глас Српске".

Врло млад је отишао од куће у велики град, али се временом навикао и успио изборити за своје мјесто под сунцем, прво за капитенску траку омладинаца, а касније и за улазак у први тим. Његов старији брат од ујака Миладин Стевановић, који је донедавно био играч Партизана, такође је имао исти пут.

- Било је незгодно отићи са 14 година од куће и живети сам у тако великом граду, али сам се временом навикао. Од када сам почео да тренирам фудбал, сањао сам о томе да играм у Партизану, а то што је Миладин отишао тамо дало ми је  додатни мотив да радим још више да бих и ја једног дана прешао у Партизан - додао је момак чувеног имена и презимена.

Дан прије меча прославиће 18. рођендан, јер данас постаје пунољетан. Иако по годинама још спада међу омладинце, већ неко вријеме ради са првом екипом. Један је од ријетких који је ишао на припреме, а тамо је тренер Мирослав Ђукић увидио да се ради о великом таленту, па му је овог прољећа дао шансу. Деби је имао у европском мечу, јер је одиграо посљедњих неколико минута против Викторије Плзењ, а праву прилику добио је у сусретима Суперлиге и Купа против Чукаричког, Јавора и Радника из Сурдулице. Није се уплашио изазова, одлично је ријешио све задатке, што му даје за право да се нада новим приликама.

- Сањао сам о томе да почнем у првих 11, али се, искрено, нисам надао да ћу добити шансу у овој сезони. Осећај је невероватан и не може се описати речима, док то човек не доживи и види како је све то. Већ трећу утакмицу шеф ми даје шансу и то ми много значи, а ја ћу се трудити да сваки пут дам све од себе и оправдам поверење које ми је указано - истакао је Марковић.

Рад са првом екипом, а нарочито са Ђукићем, пуно му значи у даљем напредовању. То што му је тренер играо на позицији штопера, што је управо и његово примарно мјесто у тиму, само је додатни плус.

- Сигурно да сам доста напредовао откако сам са првим тимом и надам се да ћу још доста научити. Рад са Ђукићем је одличан, он је био врхунски штопер и сада своје знање покушава да пренесе на нас, што нам много помаже. Бека нисам играо много пута, али када добијем шансу на било којој позицији, даћу све од себе да помогнем екипи и одиграм што боље могу - рекао је момак из Бијељине.

Он би на неки начин требало да буде бити насљедник Николе Миленковића, који је такође врло млад дошао у први тим. Касније је отишао у Фјорентину, што је пракса коју млади играчи често примјењују. Марковић не жели да иде тим путем. Жели да остави дубљи траг у Партизану, а први циљ му је да ове сезоне освоји бар један трофеј. Пут до титуле је доста тежак и компликован, али се ситуација у Купу одвија много боље, јер је главни ривал испао у четвртфиналу.

- Мисли су искључиво везане за Партизан. Не размишљам о одласку из клуба, јер мислим да сам превише млад за иностранство, желео бих да останем што дуже у Партизану. Играмо полуфинале Купа, а у првенству ћемо се трудити да наставимо са победама и добрим играма, па ако се укаже прилика за титулу, даћемо све од себе да је искористимо. За мене би била велика ствар да у мојој дебитантској сезони узмемо трофеј - закључио је Марковић.

Партизан је давно препознао о каквом се таленту ради, па је у августу прошле године потписао професионални уговор којим га је везао све до 2020.

У Раднику има талената

У посљедње вријеме доста играча из Бијељине се опробало у најјачим српским клубовима и пуно њих је успјело да направи добре каријере. Светозар Марковић вјерује да ће се тако наставити и у будућности, јер превасходно вјерује у људе који раде у Раднику.

- Познајем доста момака из млађих категорија Радника који су добри играчи и верујем да ће из Бијељине у наредним годинама стизати све више талената - истакао је Марковић, који очекује да нови момци из Семберије крену његовим стопама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана