Sva bogatstva sporta Srpske na jednom mjestu

Glas Srpske
Sva bogatstva sporta Srpske na jednom mjestu

Banjaluka - Drugi Sajam sporta Republike Srpske, koji će biti održan na “Banjalučkom velesajmu” 17. maja, ponudiće mnogo zanimljivih sadržaja, noviteta, takmičenja i nagrada za posjetioce.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta u saradnji sa gradom Banjaluka napravilo je veliki korak naprijed u odnosu na premijerno izdanje koje je odlično prošlo. Ove godine ciljna grupa su djeca školskog i predškolskog uzrasta koja će na Sajmu sporta imati priliku da vide demonstraciju vještina u različitim sportovima, zaigrati na sportskim terenima i možda otkriti sportski talenat.

- Sajam će se biti organizovan radnim danom jer želimo da omogućimo organizovan dolazak školskih i predškolskih grupa djece koja će na jednom mjestu moći da vide sve što sport Srpske u ovom momentu nudi. Ako bar neko od njih, nakon posjete sajmu, odluči da se bavi sportom smatraćemo da smo uspjeli - istakla je ministarka porodice, omladine i sporta Sonja Davidović.

Djeca će moći da vide nekada uspješne odbojkaše Željka Tanaskovića i Vladimira Bateza, kao i proslavljenog odbojkaškog trenera Zorana Gajića. Na sajmu će se predstaviti 50 učesnika, od čega 40 sportskih saveza, a ostalih deset učesnika čine visokoškolske ustanove u oblasti sporta, ustanove koje se bave zdravstvenom zaštitom i rehabilitacijom sportista, proizvođači i prodavači sportske opreme i rekvizita, kao i proizvođači sportske prehrane. Osim prezentacije sportova na odgovarajućim borilištima, velika pažnja biće posvećena zdravstvenoj zaštiti sportista.

- Kako bismo ukazali na značaj prevencije i obavljanja redovnih sistematskih pregleda za mlade sportiste, sa Zavodom za medicinu rada i sporta dogovorili smo da za deset sportista obezbijedi EKG pregled i spirometriju. Sport studio Banjaluka i Aleksandar Jakovljević imaće praktičan prikaz testiranja sportista - naglasila je Davidovićeva i dodala da će i Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta Banjaluka imati praktičan prikaz mjerenja fizičkih sposobnosti sportista - dijagnostika skočnosti i prikaz dinamometrije u sportu.

Takođe, Fakultet sportskih nauka Panevropskog univerziteta Apeiron Banjaluka prezentovaće svoje aktivnosti te uraditi nekoliko dijagnostičkih mjerenja, koja su sastavni dio pripreme sportista.

Nagrade

U saradnji sa proizvođačima sportske opreme obezbijeđen je veliki broj nagrada za učesnike Sajma sporta. Tako će biti izabrana tri najbolje uređena štanda, a banjalučka firma, GBT - proizvođač sportske opreme, najbolje štandove nagradiće svojim promotivnim proizvodima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana