Stadion u Brčkom dobija novi izgled

Darko Pašagić
Stadion u Brčkom dobija novi izgled

Brčko - Ljubitelji fudbala u Brčkom uskoro bi mogli doći na svoje, jer je Vlada ovog grada odobrila 5,5 miliona maraka za rekonstrukciju brčanskog stadiona.

Tako bi “Skadar na Savi”, kako odmila zovu Gradski stadion u Brčkom, konačno mogao dobiti bar približno planirani izgled kao što je bio na idejnom rješenju napravljenom još 2004. godine. Tada je i počela gradnja, ali je ona nedugo potom stala, a stadion načet zubom vremena počeo da predstavlja gradsko ruglo. Međutim, dolaskom nove uprave u Fudbalski klub Jedinstvo sa Radojicom Božićem na čelu, stvari su od prošle jeseni krenule nabolje.

- Prvo smo morali sve to da okrčimo, jer je bilo poprilično zapušteno. Napravili smo zid na zapadnoj tribini i počeli smo da koliko-toliko stvaramo uslove za normalan rad - naglasio je sekretar Jedinstva Rade Cvetković.

Po prvobitnim planovima od prije petnaestak godina, zamišljeno je da Brčko dobije veleljepan sportski stadion čiji bi kapacitet bio 16.000 sjedećih mjesta.

- U dogovoru sa čelnicima Brčkog, gradonačelnikom Sinišom Milićem i predsjednikom Skupštine Esedom Kadrićem, za početak će se raditi samo zapadna tribina. Očekujemo da radovi krenu početkom aprila i da do početka naredne sezone bude završena, a njen kapacitet bi trebalo da bude oko 6.000 mjesta. Uporedo će se na istoku podići montažna tribina, koja bi već naredne godine trebalo da preraste u betonsku i njen kapacitet biće oko 1.500 mjesta - rekao je Božić.

Za sada nisu planirani radovi na uređenju atletske staze i terena.

- Zbog kranova, dizalica, ali i druge motorizacije sadašnja atletska staza biće pod stalnim opterećenjem pa je plan da se i ona radi naredne godine i imala bi tartan podlogu. Teren nam je u prilično dobrom stanju, ali smo za 2020. godinu planirali postavljanje novog busenja i onda bi stadion u Brčkom imao reprezentativan izgled - nastavio je Božić.

Jedinstvo 7. aprila ove godine proslavlja 100 godina postojanja i povodom velikog jubileja predviđene su brojne manifestacije.

- Već je dogovoreno da sve to bude ostavljeno za kraj sezone. Osim svečane akademije, na kojoj bismo se prisjetili svih onih koji su kroz klub prošli za 100 godina, planirali smo i da odigramo niz utakmica sa renomiranim ekipama. Već smo imali kontakte sa Crvenom zvezdom, Rijekom i jednom  španskom ekipom. Imamo obećanja da će slobodne termine iskoristiti za dolazak u Brčko. Postoji čak ideja i da bude odigran turnir prijateljstva, kojim bismo obilježili vijek postojanja, a nadam se i proslavili povratak među prvoligaše Srpske - dodao je Božić.

Ambicije

Prvi dio sezone u Drugoj ligi Republike Srpske, grupa istok, fudbaleri Jedinstva završili su na liderskoj poziciji sa dva boda više od trebinjskog Leotara. Ambicije nekadašnjeg drugoligaša bivše Jugoslavije su da se poslije dosta sušnih godina vrati na prvoligašku scenu.

- Nismo daleko od cilja, a vjerujem da je ova ekipa sposobna da u bici sa Leotarom sačuva prvo mjesto. Sve je podređeno tom cilju, jer Brčko zaslužuje da ima prvoligaša, a vjerujem kroz nekoliko godina i premijerligaša - naglasio je predsjednik Jedinstva Radojica Božić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana