Srpska ima teniske bisere koji ulaze u osjetljiv period

Nikola Lučić
Srpska ima teniske bisere koji ulaze u osjetljiv period

Banjaluka - Sve veću pažnju ljubitelja tenisa u Republici Srpskoj i BiH na sebe skreću mladi igrači Dražen Petrović i Vanja Dobrnjac, koji na većini turnira na kojima se pojave postižu sjajne rezultate u juniorskom uzrastu.

Međutim, da bi se talenat koji bez ikakve dileme posjeduju pretočio u ozbiljne rezultate i na seniorskom nivou, potrebno je da se poklopi dosta toga. U jeku Australijen opena stižu vijesti da je Dobrnjac bio finalista ITF turnira u Beogradu, dok je Petrović prošlu godinu završio kao 32. teniser na listi "Tennis Europe ". S obzirom na to da još nisu punoljetni, uskoro ulaze u najosjetljiviji period razvoja. Njihov trener Bojan Mičić potvrđuje da je novac jedan od najvećih problema.

- Para treba puno, ali ne toliko za treninge koliko za turnire koji odnose previše. Ta cifra sa avionskom kartom, smještajem i hranom zna dostići i 3.000 maraka, što je za naše uslove previše. E sad, zamislite koliko treba novca da odete na 15 ili 20 takvih turnira godišnje. Naravno, postoje tu stipendije Ministarstva porodice, omladine i sporta... Ali sve je to nedovoljno u periodu tranzicije iz juniorskog u seniorski tenis - kaže Mičić.

Pored toga, prelazak u surove profesionalne vode nezgodan je i sam po sebi, jer igrači odjednom igraju protiv mnogo starijih od sebe.

- Ukoliko se desi nekoliko poraza, znaju da pokleknu i potpuno blokiraju. Može se desiti da se sve što su uradili na juniorskom nivou sruši kao kula od karata - rekao je Mičić.

Sve je vrlo kompleksno i nezahvalno za procjenjivanje, ali je on naveo da Petrović i Dobrnjac posjeduju potencijal i talenat, te da su vrlo ozbiljni teniseri za svoje godine.

Dobrnjac je do finala u Beogradu stigao prošavši kvalifikacije, a uspjeh je "podebljao" osvojenim turnirom u konkurenciji parova.

- Zadovoljan sam svojim igrama na početku godine. Finale i titula u Beogradu dosta su uticali i na samopouzdanje, pa su očekivanja na predstojećem ITF-u u Širokom Brijegu dodatno porasla. U nekom narednom periodu me očekuje i nastup na državnom prvenstvu Srbije, tako da će biti prilike da dodatno napredujem - poručio je Dobrnjac.

Jedan u sto

Mičić je rekao da u Banjaluci ima djece koja žele da se bave tenisom, ali da to nije ni blizu ekspanziji od prije nekoliko godina, koja se poklopila sa usponom Novaka Đokovića.

- Što ih je manje, teže je pronaći vrhunske talente. Treba barem stotinjak djece da bih izvukao jedan ili nekoliko igrača sa kojima bi se moglo raditi na daljem razvoju - rekao je Mičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana