Sportska Srbija imala čime da se diči u 2017. godini: Fudbaleri vaskrsnuli, ostali donosili medalje

Glas Srpske
Sportska Srbija imala čime da se diči u 2017. godini: Fudbaleri vaskrsnuli, ostali donosili medalje

Beograd - Nakon dugo vremena sportsku godinu u Srbiji obilježili su fudbaleri, kako u reprezentativnom, tako i na klupskom planu, ponovo su zapaženi bili odbojkaši i odbojkašice, a već standardno dobre rezultate imali su košarkaši i vaterpolisti, dok je bilo medalja i u individualnim sportovima.

Najvažnija sporedna stvar na svijetu nije donosila puno sreće za navijače u Srbiji, ali u 2017. godini puno toga se preokrenulo. Fudbalska reprezentacija je obezbijedila direktan plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji naredne godine, nakon što je osvojila prvo mjesto u grupi D kvalifikacija. "Orlovi" nisu igrali na velikom takmičenju od 2010. pa je ovaj rezultat veliki uspjeh, a žrijeb je htio da na Mundijalu igraju u grupi sa Brazilom, Švajcarskom i Kostarikom, što će biti veliki test za njih. Potpunu vjeru u fudbal vratili su i najbolji srpski klubovi Crvena zvezda i Partizan koji su izborili ulazak u nokaut fazu Lige Evrope, tako da će Srbija prvi put u istoriji imati dva kluba u ovoj fazi takmičenja. "Vječiti" rivali pružali su odlične partije u Evropi, pa su vratili Beograd na fudbalsku mapu Evrope, a po nove dobre rezultate ići će u februaru kada će igrati šesnaestinu finala protiv CSKA iz Moskve i Viktorije Plzenj. Na sve to mlada reprezentacija dobro gura u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, pa je uspjeh potpun.

Dok su fudbaleri napokon pokazali dobre rezultate, skrštenih ruku nisu sjedili ni ostali srpski igrači iz drugih kolektivnih sportova. Iako su bili oslabljeni neigranjem sedam veoma bitnih igrača, košarkaši su uspjeli osvojiti srebro na Evropskom prvenstvu. "Orlovi" su letjeli na krilima sjajnog Bogdana Bogdanovića sve do finala, ali tamo nisu imali snage da savladaju zahuktalu Sloveniju, pa su tako postali aktuelni vicešampioni na sva tri velika takmičenja. Pored toga Crvena zvezda je pružala odlične partije u novom formatu Evrolige, a plej-of joj je izmakao za jednu pobjedu. Nakon okončane uspješne sezone u kojoj su osvojena tri trofeja "crveno-bijeli" su promijenili gotovo kompletan tim, a otišao je dugogodišnji trener Dejan Radonjić, pa je ekipa imala dosta oscilacija na startu nove sezone. Poslije višegodišnje dominacije na svim poljima vaterpolisti Srbije su zaustavljeni na jednom velikom takmičenju. "Delfini" su se morali zadovoljiti bronzom na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, a na putu ka novoj tituli u polufinalu ispriječili su im se Hrvati. Bez obzira na to nastavili su veliki kontinuitet osvajanja medalja na velikim takmičenjima. Za razliku od njih do samog kraja na Evropskom prvenstvu u Azerbejdžanu i Gruziji otišle su odbojkašice koje su bile dominantne tokom čitavog toka takmičenja. Izabranice Zorana Terzića pružale su vrhunske partije, a predvodila ih je djevojka iz Bileće Tijana Bošković koja je proglašena za najbolju odbojkašicu na tom prvenstvu, a kasnije i za najbolju u Evropi. Njihove kolege iz muške selekcije takođe su došli do pobjedničkog postolja na kontinentalnom šampionatu u Poljskoj. "Orlovi" su osvojili bronzu nakon odličnih partija, a sigurno će žaliti i za većim rezultatom, pošto su u polufinalu izgubili od Njemačke nakon vođstva od 2:0 u setovima.

Ove godine Nemanja Majdov iz Istočnog Sarajeva postao je prvi Srbin koji je došao do zlatne medalje na prvenstvima svijeta u džudu. Iako je još veoma mlad on je za samo jedan dan takmičenja u Budimpešti savladao sedam jakih protivnika i tako se popeo na krov svijeta. Ovim je pokazao da brojna osvojena odličja iz mlađih kategorija nisu bila slučajna i da se od njega mogu očekivati još bolji rezultati u budućnosti. Srbija je ove godine dobila još jednog svjetskog šampiona u borilačkim sportovima, a to je rvač Viktor Nemeš. Iako mu je u finalu pukla arkada to ga nije omelo da savlada Aleksandra Čekirkina iz Rusije i dođe do zlatne medalje u grčko-rimskom stilu do 75 kilograma. Dobre nastupe takmičara iz borilačkih sportova kompletirale su Milica Mandić i Vanja Stanković, reprezentativke u tekvondou. Obje su se popele na krov svijeta na takmičenju u Južnoj Koreji, a pored toga Mandićeva je osvojila drugo mjesto na Evropskom šampionatu i gran pri turniru u Maroku. Srbiju su u 2017. obradovali i veslači Milenko Zorić i Marko Tomićević koji su postali svjetski prvaci u Račicama, dok su na Evru u Plovdivu osvojili srebro. Što se tiče pojedinačkih sportova vjerovatno je malo ko očekivao strmoglav pad najboljeg tenisera Srbije svih vremena Novaka Đokovića. On se mučio tokom cijele 2017. godine, odmah na početku sezone se vidjelo da ne igra u pravoj formi, gubio je puno mečeva u ranim fazama turnira, a sve je kulminiralo na Vimbldonu gdje je ispao u četvrtfinalu od Tomaša Berdiha. Nakon toga je objavio da dugo vremena vuče povredu lakta i da će pauzirati do 2018. godine. Zbog svega toga pao je na 12. mjesto ATP liste i uskoro ga očekuje težak posao da se vrati na stare staze slave. Iako je bila u odličnoj formi tokom čitave sezone najbolja srpska atletičarka Ivana Španović nije osvojila medalju na Svjetskom prvenstvu u Londonu, a razlog je bizaran. Ona je imala najduži skok na takmičenju, ali joj je sa dresa otpao startni broj pa je na kraju završila četvrta, što je bilo veliko razočarenje za nju.

Džumhur obilježio sport BiH

Što se tiče sportista iz BiH 2017. godinu obilježio je teniser Damir Džumhur. On se potpuno preporodio i dobrim igrama se probio na 30. mjesto ATP liste, što mu je najbolji plasman u karijeri. Uspio je da osvoji i dvije titule, a zaradio je preko milion dolara. Za razliku od njega razočarali su fudbaleri i rukometaši koji nisu izborili plasman na Svjetsko, odnosno Evropsko prvenstvo. To se pogotovo odnosi na izabranike Mehmeda Baždarevića od kojih se očekivalo puno više, a na kraju i sam on je platio ceh svega, pa mu nije produžen ugovor.

Gajićeva najbolja u RS

Odbojkašica Bimal Jedinstva Ana Gajić izabrana je za najboljeg sportistu Republike Srpske za 2017. godinu. Ona je osvojila tri domaća trofeja sa klubom iz Brčkog, a igrala je i Ligu šampiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana