Sonja Davidović, ministar porodice, omladine i sporta RS, za “Glas Srpske”: Zakon zabranjuje promjenu namjene kluba i objekta

Milan Zubović
Sonja Davidović, ministar porodice, omladine i sporta RS, za “Glas Srpske”: Zakon zabranjuje promjenu namjene kluba i objekta

Prodaja, premještaj ili gašenje sportskog kolektiva neće biti moguće nakon eventualne privatizacije potvrđeno je iz Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske. Te stavke biće predviđene Zakonom o sportu Republike Srpske koji je trenutno u pripremi i kojim bi trebalo da bude riješena većina problema koja posljednjih godina muči sportske radnike Srpske pa mnogi nedefinisano stanje koriste za lične interese preko klubova.

- Sve radne verzije i relevantna razmišljanja o temi privatizacije idu u pravcu potpunog onemogućavanja novog titulara ka eventualnoj promjeni namjene sportske organizacije kao pravnog lica ili promjeni namjene sportskog objekta ili terena kojim gazduje. Cilj nam je da zaštitimo sportske klubove i njihovu imovinu, ali istovremeno i da omogućimo licima koja imaju kapital da ga ulože u klubove i doprinesu razvoju sporta - izjavila je ministar porodice, omladine i sporta RS Sonja Davidović za “Glas Srpske”.

GLAS: Da li će Zakonom o sportu RS biti regulisana vlasnička struktura klubova i biti omogućena privatizacija klubova ili neki drugi vid pretvaranja vlasničke strukture? Ukoliko jeste kako je to zamišljeno?

DAVIDOVIĆ: Zakonom će biti definisana mogućnost osnivanja kluba kao udruženja građana i privrednog društva. Širok spektar vlasničke strukture sportskih organizacija u narednom periodu daje mogućnost da se udruživanjem građana zadovolji javni interes u sportu, ali i eventualno privatni i poslovni u nekoj od organizacionih formi privrednih društava, koje potencijalni ulagači prepoznaju za sebe kao najisplativije. Rezultat ostvaren u ovakvim organizacionim oblicima sportskih organizacija pored, prvenstveno privatnog i poslovnog uspjeha, doprinosiće razvoju sporta Republike Srpske i zadovoljavanju javnog interesa.  Svjesni smo interesovanja sportske javnosti za ovaj dio zakona i zato mu pristupamo vrlo odgovorno i oprezno, kako bismo na pravi način definisali te članove zakona. Zato smo angažovali i stručnjake iz oblasti privrednog prava, kako ništa ne bismo prepustili slučaju.

GLAS: Da li će  Zakon o sportu sadržavati odredbe koje definišu prekršajnu ili krivičnu odgovornost rukovodilaca klubova ukoliko stvore novčane dugove?

DAVIDOVIĆ: Pravni sistem Republike Srpske i danas omogućava procesuiranje lica koja zloupotrebljavaju službeni položaj, odnosno svjesno nanose štetu pravnom licu ili klubu kojim rukovode. Činjenica je da će novi Zakon o sportu uvesti nove procedure i disciplinovati u radu, kroz propisanu formu, sve sportske radnike počevši od republičkih granskih sportskih saveza pa do sportskih klubova i njihovih članova. Jasne i precizne procedure omogućiće prepoznavanje i evidentiranje nezakonitog postupanja u radu, a dodatno pozitivnu formu daće i formiranje, prvi put, posebne samostalne sportske inspekcije u okviru Republičke uprave za inspekcijske poslove. Ova odluka Vlade Republike Srpske već je našla svoje mjesto u Nacrtu zakona o inspekcijama, čime se Vlada jasno opredijelila za odgovorniji pristup sportu svih aktera sportskog sistema.

GLAS: Dokle se stiglo sa pripremom Zakona o sportu RS?

DAVIDOVIĆ: Rad na izradi novog Zakona o sportu je intenzivan i ove sedmice planiran je četvrti dvodnevni sastanak radne grupe, nakon čega ćemo imati radnu verziju Nacrta Zakona o sportu, koja će biti predmet stručnih rasprava, koje ćemo organizovati u narednom periodu.

GLAS: Kada bi ovaj zakon mogao da bude usvojen?

DAVIDOVIĆ: U formi nacrta zakon će se pred narodnim poslanicima naći u posljednjem kvartalu tekuće godine u skladu sa programom rada Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske. Nakon skupštinske rasprave o Nacrtu zakona moguće je da će zakon biti upućen u javnu raspravu, tako da od toga zavisi i kada će biti usvojen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana