Slavija druga kuća za četiri para blizanaca

Darko Pašagić
Slavija druga kuća za četiri para blizanaca

Banjaluka - Rijetki su klubovi u kojima zajedno treniraju blizanci, a još rjeđi oni u kojima ih ima više od jednog para.

Vjerovatno jedini na svijetu sa čak "četvoro duplikata" je Bokserski klub Slavija, koja zbog ovog možda zasluži da se nađe i u Ginisovoj knjizi rekorda.

Naime, među nešto više od 50 članova, od kojih je veći dio tek kročio na ring, nalaze se bliznakinje Ana i Marija Delić, te blizanci Sandi i Aleksandar Teodorović, Andrej i Sergej Jošić,  Stefan i Aleksa Ljubojević. Njihova želja je da krenu stopama legendarnih šampiona Antona Josipovića, Marijana Beneša, Radovana Bisića...

Maturantkinje banjalučke Gimnazije, Ana i Marija kćerke su proslavljenog boksera, višestrukog svjetskog i evropskog šampiona Gorana Delića, sa kojim i danas često treniraju.

- Dugo smo trenirale plivanje, ali za nas je boks od malih nogu nešto više od sporta. Naravno zbog oca, jer njegove mečeve i treninge gledamo praktično od kada znamo za sebe. Zato smo odlučile da iz bazena pređemo u ring - rekla je Ana, koja je pet minuta starija od Marije.

Njima dvjema nije osnovni cilj da steknu sportsko ime među konopcima, već da održavaju dobru formu.

- Škola je na prvom mjestu, a pošto smo četvrti razred, uskoro nas očekuje i upis na fakultet. Za takmičenja je još rano, ali u budućnosti, ko zna - naglasila je Marija.

Braća Teodorović učenici su devetog razreda Osnovne škole "Jovan Cvijić", a i za njih je boks porodična tradicija.

- Naš otac Boris je takođe trenirao "plemenitu vještinu" i on nas je doveo u Slaviju. U klubu smo već više od dvije godine, imali smo i po nekoliko mečeva i za sada ide dobro. Uskoro nam predstoje novi nastupi, gdje očekujemo nove uspjehe - rekli su uglas Sandi i Aleksandar.

Jošići idu u osmi razred OŠ "Sveti Sava".

- Ranije smo trenirali fudbal, rukomet i košarku, a u Slaviji smo već osam mjeseci. Treninzi su mnogo naporniji nego u ovim sportovima, ali smo boks zavoljeli i čini nam se da je ovo baš ono pravo. A od kada je sa nama počeo da radi proslavljeni kik-boks šampion Draženko Ninić, sve je lakše. Njegovi mnogobrojni uspjesi su nam svima zvijezda vodilja i dokaz da se upornim radom sve može postići. Ne smijemo zaboraviti ni trenera Mirka Ninkovića, koji za svakog od nas ima vremena da pokaže ono šta nam treba - rekao je Andrej uz Sergejevu saglasnost.

Na kraju ove liste blizanaca su Stefan i Aleksa Ljubojević. Imaju tek četiri godine i nedavno su počeli da dolaze na treninge. Za sada se odlično snalaze među konopcima, sa vrećama i rukavicama, a što je najvažnije od svega, još uvijek sve ovo posmatraju kao dobru igru i zabavu.

- Da bi se trenirao boks ili bilo koji borilački sport, potrebna je velika ljubav, a njih osmoro sigurno je imaju prema boksu. Pokušaću svoje bogato iskustvo da prenesem na njih, a da li će neko od njih krenuti stopama Josipovića, Beneša, Bisića i drugih velikana Slavije, pokazaće vrijeme - rekao je Ninić, koji je prije nekih mjesec postao vršilac dužnosti šefa stručnog štaba Banjalučana.

Nastupi

Prvi naredni nastup bokseri Slavije imaće 12. maja, kada će se u Prijedoru održati kolo lige Republike Srpske. U okviru istog takmičenja pet dana kasnije nastupiće u Bratuncu. Ovog vikenda trebalo je da bude održano prvenstvo BiH za mlađe kategorije, ali je odgođeno do daljeg.

Izvještajna Skupština BK Slavija biće održana u srijedu, 9. maja, od 18 časova u klupskim prostorijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana