Селектор Србије Александар Ђорђевић за Глас Српске: Бањалука ће морати сачекати на орлове

Иван Драгичевић
Селектор Србије Александар Ђорђевић за Глас Српске: Бањалука ће морати сачекати на орлове

Минхен - Селектор Србије Александар Ђорђевић веома брзо и успјешно се пребацио са репрезентативних подешавања на клупска и његов Бајерн дјелује одлично на почетку сезоне.

Минхенски клуб кренуо је силовито у њемачком првенству, изненадио их је Вурцбург, али су се Баварци брзо вратили на побједнички пут. Бајерн функционише на српски погон, поред Ђорђевића трио на паркету Лучић-Јовић-Мачван представља покретачку осовину тима. Сви они заједно предводиће национални тим у квалификацијама за Свјетски куп у Кини.

- Добро је што су њих тројица код мене у Бајерну. Познају систем, лидери су и имају искуство. Играју добро и биће основа тима у будућности. Није било лако одмах се пребацити у клуб, али је апсолутно потребно. Професионалци смо, зато смо плаћени и мораћемо исто тако да одреагујемо током првих квалификационих утакмица у репрезентацији - рекао је Ђорђевић за "Глас Српске".

Пред Европско првенство у Француској 2015. године Србија је одиграла један припремни меч са Словенијом у Бањалуци. Тада је дворана "Борик" била крцата и Бањалучани су тако могли мало раније да гледају овогодишње финале Евробаскета. Био је то сјајан испраћај за "орлове" пред полазак на такмичење, што је Ђорђевић и потврдио. На неки нови долазак најбољих српских кошаркаша мораће се сачекати иако су представници Министарства породице, омладине и спорта РС постигли начелан договор са предсједником КС Србије Предрагом Даниловићем о новом гостовању.

- Нисмо планирали долазак у Бањалуку за наредну годину или две. Распоред је веома густ и нема простора за такву утакмицу. Било нам је јако лепо, дугујем велику захвалност публици и онаква атмосфера је непоновљива. Одиграли смо сјајну утакмицу, све је било супер та два дана у Бањалуци. Добили смо невероватну енергију и самопоуздање пред Европско првенство - рекао је Ђорђевић.

Ближе се квалификационе утакмице, репрезентације већ објављују списак играча за прве утакмице, а још није познато у којем ће саставу Србија истрчати на терен и како ће све то изгледати.

- Квалификације су комплексне и видећемо како ћемо одговорити тим захтевима. То је наша обавеза и морамо тако да их схватимо. Биће доста нових лица као у свакој репрезентацији, можда не у онима који немају играче у Евролиги и НБА лиги. Те селекције имају малу предност у односу на нас - додао је Ђорђевић.

Ником не одговара тренутно стање у којем ФИБА и Евролига не могу да нађу заједничку ријеч, ни заједнички интерес. Овако ћемо гледати квалификације без најбољих европских играча па ће оне водеће селекције наступити са трећим тимовима. Неки савези покушали су да измијене ситуацију званичним саопштењима, али нису нашли прави рецепт према мишљењу српског селектора.

- Федерације не треба да шаљу појединачне захтеве. Разговарао сам са многима током Евробаскета, пре свега са својим председником Предрагом Даниловићем па онда и са председницима других федерација. Овако, индивидуалним захтевима нема шансе да нешто постигну. Морају да раде заједно, да пронађу заједнички став и тако иступе пред ФИБА. То је, у супротном, изгубљена борба, морају да седну и договоре шта хоће, односно шта неће - изјавио је селектор Србије.

Мишљење је да играчи највише испаштају, али има много оних који су оштећени због тренутног проблема који се надвио над европску кошарку.

- Не трпе само играчи, већ и тренери, спонзори који су дали паре и сви остали редом. Највише трпи кошарка која је озбиљан продукт. Морамо то да урадимо на бољи начин, јер је кошарка као продукт комплексна и веома важна. Треба је унапредити што више како би на терену била максимално квалитетна - закључио је Ђорђевић.

Позвани и евролигаши

Иако су клубови Евролиге најавили да неће пуштати своје играче на утакмице квалификација за Свјетски куп, селектори националних тимова, који су до сада објавили спискове, не маре за то, већ позивају кошаркаше из најјачег такмичења. Тако је Венсан Коле позвао седам Француза из Евролиге, Ромео Сакети пет Италијана, а и Литванци су позвали своје евролигаше.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана