Sastanak u Rostovu za početak bijega rukometa sa dna

Dušan Repija
Sastanak u Rostovu za početak bijega rukometa sa dna

Banjaluka - Rukometni radnici iz FBiH podržali su inicijativu predstavnika RS RS pa će se već sutra sastati i pokušati da se dogovore o pravcu djelovanja koji bi što prije izvukao rukomet “iz kanala”.

Niko se ne zavarava da će sastanak u odmaralištu Rostovo između Bugojna i Travnika ponuditi rješenje za nagomilane probleme koji su doveli do toga da suspenzija EHF-a visi nad glavom klubovima i reprezentaciji. To ni pravno nije moguće, jer novi čelnici RS RS još iščekuju pravosnažnu odluku suda da su legalno izabrani na funkcije. Međutim, sastanak i razgovor su svakako dobar znak i čini se jedini ispravan put koji je preostao ovom sportu. Član komisije za rješavanje krize ispred RS RS Vojislav Rađa kaže da su kolegama iz FBiH poslali prijedlog dnevnog reda.

- Prva tačka je sagledavanje trenutne situacije u RS BiH i razgovor o mogućim pravnim rješenjima za njegovu registraciju. Pored ove tačke, vrlo važna je i stvaranje uslova za nastupe svih reprezentativnih selekcija, kao i takmičenja klubova pod okriljem RS BiH, a tu su i način registrovanja i licenciranja igrača... - rekao je Rađa.

Vremena za djelovanje je vrlo malo, jer je EHF najavio suspenziju 20. avgusta ukoliko stvari ne budu pokrenute sa mrtve tačke. Naravno, u svega desetak dana nemoguće je riješiti sve probleme koji su se gomilali godinama, ali je za izbjegavanje suspenzije ključno pokretanje sa mrtve tačke i najava pronalaska rješenja.

  • Apsolutno svi želimo da stvari krenu nabolje. Niko od nas nema pravo da učini da klubovi i reprezentacija budu taoci bilo koga. Nadam se da ćemo definisati moguće rješenje. Kada to uradimo, potrebno je da još jednom sjednemo za sto sa predstavnicima svih relevantnih institucija, ministarstava i Olimpijskog komiteta, jer sami nećemo moći mnogo. Neću da kažem da ljudi iz RS BiH koji su nedavno podnijeli ostavke to nisu radili. Našli su se u lavirintu zakonskih peripetija iz kojeg nisu izašli i sve nas je to koštalo - rekao je član Upravnog odbora RS FBiH Zdenko Alpeza ograđujući se izjavom da je sutrašnji razgovor ipak neformalnog karaktera s obzirom na specifičnu situaciju u RS RS.

Pismo EHF-u napravilo štetu

Pismo doskorašnjeg generalnog sekretara RS BiH Lejle Hairlahović upućeno EHF-u nanijelo je nemjerljivu štetu i još više odmoglo u ovoj teškoj situaciji.

- Možda je gruba riječ da je to učinila samoinicijativno, ali definitivno nije odmjereno i ne odgovara činjenicama - rekao je Alpeza.

Hairlahovićeva je, između ostalog, navela da su delegati iz Srpske zbog političkih interesa bojkotovali sjednicu Skupštine u Istočnom Sarajevu, ne navodeći da je ona bila pokušaj bježanja od zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana