Састанак у Ростову за почетак бијега рукомета са дна

Душан Репија
Састанак у Ростову за почетак бијега рукомета са дна

Бањалука - Рукометни радници из ФБиХ подржали су иницијативу представника РС РС па ће се већ сутра састати и покушати да се договоре о правцу дјеловања који би што прије извукао рукомет “из канала”.

Нико се не заварава да ће састанак у одмаралишту Ростово између Бугојна и Травника понудити рјешење за нагомилане проблеме који су довели до тога да суспензија ЕХФ-а виси над главом клубовима и репрезентацији. То ни правно није могуће, јер нови челници РС РС још ишчекују правоснажну одлуку суда да су легално изабрани на функције. Међутим, састанак и разговор су свакако добар знак и чини се једини исправан пут који је преостао овом спорту. Члан комисије за рјешавање кризе испред РС РС Војислав Рађа каже да су колегама из ФБиХ послали приједлог дневног реда.

- Прва тачка је сагледавање тренутне ситуације у РС БиХ и разговор о могућим правним рјешењима за његову регистрацију. Поред ове тачке, врло важна је и стварање услова за наступе свих репрезентативних селекција, као и такмичења клубова под окриљем РС БиХ, а ту су и начин регистровања и лиценцирања играча... - рекао је Рађа.

Времена за дјеловање је врло мало, јер је ЕХФ најавио суспензију 20. августа уколико ствари не буду покренуте са мртве тачке. Наравно, у свега десетак дана немогуће је ријешити све проблеме који су се гомилали годинама, али је за избјегавање суспензије кључно покретање са мртве тачке и најава проналаска рјешења.

  • Апсолутно сви желимо да ствари крену набоље. Нико од нас нема право да учини да клубови и репрезентација буду таоци било кога. Надам се да ћемо дефинисати могуће рјешење. Када то урадимо, потребно је да још једном сједнемо за сто са представницима свих релевантних институција, министарстава и Олимпијског комитета, јер сами нећемо моћи много. Нећу да кажем да људи из РС БиХ који су недавно поднијели оставке то нису радили. Нашли су се у лавиринту законских перипетија из којег нису изашли и све нас је то коштало - рекао је члан Управног одбора РС ФБиХ Зденко Алпеза ограђујући се изјавом да је сутрашњи разговор ипак неформалног карактера с обзиром на специфичну ситуацију у РС РС.

Писмо ЕХФ-у направило штету

Писмо доскорашњег генералног секретара РС БиХ Лејле Хаирлаховић упућено ЕХФ-у нанијело је немјерљиву штету и још више одмогло у овој тешкој ситуацији.

- Можда је груба ријеч да је то учинила самоиницијативно, али дефинитивно није одмјерено и не одговара чињеницама - рекао је Алпеза.

Хаирлаховићева је, између осталог, навела да су делегати из Српске због политичких интереса бојкотовали сједницу Скупштине у Источном Сарајеву, не наводећи да је она била покушај бјежања од закона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана