Šarenac nastavlja košarkašku karijeru u Americi

Srna
Šarenac nastavlja košarkašku karijeru u Americi

Bratunac - Mladi Bratunčanin Marko Šarenac započeo je košarkašku karijeru u svom gradu, kratko igrao za Ljuboviju, zatim četiri godine za “Mladost” iz Valjeva, gdje je završio gimnaziju, a nastupao je i za Srbiju i 2017. osvojio titulu prvaka Evrope na prvenstvu u Slovačkoj.

Šarenac je kao telentovan i perspektivan košarkaš prošle godine iz Valjeva otišao u SAD, gdje je bio u pripremnoj školi u okolini Njujorka, a naredne sezone nastupaće za ekipu koledža “Maršal” iz Hantingtona, u Zapadnoj Virdžiniji, gdje će upisati studije. Godina provedena u pripremnoj školi “Husek” koristila mu je za učenje jezika i privikavanje na američke uslove i stil košarke, te za fizičko napredovanje.

“Utisci su dobri. Zadovoljan sam kako je protekla prva godina u Americi. U početku je bilo teško navići se na nov način života, ali vremenom je sve došlo na svoje. Pohađao sam pripremnu školu i zadovoljan sam kako su me prijateljski primili u novoj sredini”, priča Šarenac.

Što se tiče košarke, on kaže da mu odgovara američki stil igre.

“Igrali smo veliki broj dobrih utakmica protiv škola sa bogatom istorijom. Iako smo bili novi u ligi, dobro smo se nosili sa timovima koji su već dugo u tom rangu takmičenja. Veoma sam zadovoljan mojim napretkom u prošloj sezoni”, kaže ovaj mladić.

On ističe da se u Americi košarka više zasniva na brzini i individualnim potezima i kvalitetima, za razliku od evropske igre, u kojoj se više pažnje poklanja taktici.

Šarenac se opredijelio za koledž “Maršal” jer će mu trener biti poznati Den Antoni, brat još poznatijeg trenera iz NBA lige Majka Antonija, te očekuje da će napredovati i dobro se pokazati u novom klubu već u prvoj sezoni.

On kaže da mu je cilj da nastavi školovanje i završi studije uz košarkašku karijeru.

U ekipi ovog koledža i ranije su nastupali igrači sa prostora bivše Jugoslavije, a sa Šarencem u ekipi je i crnogorski košarkaš Goran Miladinović, sa kojim se već upoznao, pa će mu to olakšati snalaženje, boravak u drugoj sredini i ublažiti odvojenost od porodice i prijatelja.

Nakon kraćeg odmora i boravka kod roditelja u Bratuncu, Marko za nekoliko dana putuje na pripreme u Beograd, a početkom jula ide za SAD, gdje ga čekaju studentske obaveze, te dokazivanja i izazovi u novoj ekipi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana