Rukometni savez BiH o slučaju Nuić: Svi argumenti na našoj strani

Dušan Repija
Rukometni savez BiH o slučaju Nuić: Svi argumenti na našoj strani

Sarajevo - Rukometni savez BiH juče je poslao EHF-u svoje viđenje situacije u slučaju "Tomislav Nuić", zbog kojeg se još ne zna da li će BiH ili Švajcarska na megdan Norveškoj u baražu za odlazak na Svjetsko prvenstvo, potvrdio je predsjednik Amir Zahirović.

Evropska kuća rukometa usvojila je žalbu koju je uputila Švajcarska, pa je RS BiH dobio rok da do danas pošalje odgovore na sve primjedbe.

- Argumentovano smo potvrdili sve navode za koje tvrdimo da su tačni i da je delegat Darko Repenšek imao sve tehničke uslove da ne napravi grešku koju je na kraju krajeva i priznao - rekao je Zahirović.

Nuić se naime nije našao u zapisniku za meč posljednjeg kola kvalifikacija u kojem je BiH savladala Švajcarsku sa 21:15 i izborila plasman u baraž. Na terenu je proveo nešto manje od osam minuta i pri tome postigao gol, pa dobio isključenje, a delegat ni tada nije primijetio da ga nema u zapisniku. Kada je shvatio da nije u protokolu udaljio ga je sa klupe. Repenšek je priznao da je Nuić mogao nastupiti, ali da ga zbog "tehničkih nedostataka" nije uvrstio u zapisnik. On je rekao da u sobi za sastanke nije bilo printera i da je zapisnik odštampao neposredno pred utakmicu kada je slučajno ispustio Nuićevo ime.

- Imamo čak i fotografije štampača i ugovore sa firmom koja je zadužena za internet i tehničke stvari, tako da vjerujemo u pravednu odluku. Ukoliko bude drugačija, žalićemo se čak i sudu u Strazburu - podvukao je Zahirović i dodato da odluku očekuje u narednih desetak dana.

Ovaj slučaj samo je dodatno pogoršao i onako tešku situaciju u ovom sportu, koja jače nego ikad prijeti da označi kraj organizovanog igranja rukometa u BiH. Rad Saveza praktično je blokiran, a ne nazire se kraj sapunice u vezi sa (ne)dobijanjem poreskog broja "novog RS BiH". Dugovanja starog saveza premašila su tri miliona maraka, a zbog neriješene situacije u vezi sa poreskim brojem klubovi nisu uplatili kotizacije za sezonu 2017/18. Više novca propalo je od grantova ministarstava civilnih poslova i ostalih institucija, pa je savez tako ostao bez zagarantovanih 400.000-500.000 maraka.

Moguća ostavka

Zahirović je krajem 2017. godine najavio moguće povlačenje, a ta opcija još stoji otvorena.

- Imaćemo upravni odbor najvjerovatnije 10. februara, kada ćemo možda svi podnijeti ostavke. Mogu da govorim u svoje ime i uopšte nije problem da ja odem, jer je situacija takva da je RS BiH sam ne može promijeniti, a koliko vidim državi nije stalo do rukometa - rekao je Zahirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana