Rukometni radnici pesimisti: Ukratko, stanje je čista katastrofa

Siniša Kotaraš
Rukometni radnici pesimisti: Ukratko, stanje je čista katastrofa

Banjaluka - Stanje u rukometnom sportu, ali u sportu uopšte, u Republici Srpskoj i BiH je, najblaže rečeno, katastrofalno. Ovo je mišljenje istaknutih rukometnih radnika iz Republike Srpske koji su, u anketi “Glasa Srpske”, naglasili i da ne očekuju da će se situacija uskoro popraviti.

Prva dama ŽRK Borac Nada Tešanović, kaže kako je najgore to što je sve manje onih koji dolaze i da je podmlatka sve manje.

- Stanje je katastrofalno, bar kada je ženski rukomet i pitanju. Najgore je to što uopšte nemamo podmlatka. Kada u Banjaluci, najvećem gradu Republike Srpske, ne možete da okupite ni stotinjak djevojčica, onda vam je sve jasno. Očigledno je da se više ne radi po školama, nema više entuzijazma, ali zato svi hoće pare. Pa, meni padne mrak na oči kada dijete od 14 godina pita da li će imati stipendiju! Bojim se da to sve vodi gašenju jer mi prostora za profesionalizam nemamo. Sve mi se čini kao da rukovodstva rukometnih saveza BiH i RS rade zajedno na uništavanju rukometa - naglasila je Nada Tešanović.

Istog mišljenja je i dugogodišnji rukometni sudija iz Doboja Mladen Dragičević, za kojeg je posebno zabrinjavajuća činjenica kako ni u jednom Savezu nema mjesta za rukometne velikane.

- Ako za sve ove godine u Savezu nemaš nijednog olimpijca, ako se niko ne sjeti da priupita za savjet i mišljenje Abasa Arslanagića, Zdravka Rađenovića, Velimira Petkovića i sve ostale velikane, koje cijeli svijet uvažava i poštuje, samo kod nas ne, onda to najbolje govori o nama samima. Doduše, možda se bojimo da, ako ih nešto i priupitamo, da nas ne zatjeraju, znate već gdje, a to smo, u suštini, i zaslužili - kategoričan je Dragičević, uz konstataciju da jedan čovjek sam ne može nešto da uradi ako se sve ne riješi sistemski.

Ništa bolja situacija nije ni u Istočnom Sarajevu gdje Slavija teškom mukom egzistira, ali bilježi sjajne rezultate.

  • Opšte stanje je čisti užas. Dovoljno je da vidite šta se događa sa sportom u Banjaluci, pa da se zapitate šta mi iz manjih mjesta da očekujemo. A nije samo rukomet u pitanju, već i sav ostali sport. Jedini recept za spas je donošenje kvalitetnog Zakona o sportu - mišljenje je Dragana Bogdanića član uprave RK Slavija.

Upravni odbor

Upravni odbor RS RS održao je u utorak sjednicu na kojoj, ipak, nisu bili prisutni svi članovi.

- Nedostajali su predstavnici Regionalnih saveza Doboj i Hercegovačko-romanijske regije, što je nažalost bilo i očekivano. Ono što je najbitnije, to je da će UO pokrenuti postupak protiv aktuelnog predsjednika Skupštine RSRS, Milosava Radmilovića, zbog nezakonitog djelovanja i zakazivanja Skupštine mimo načina na koji to Statut RSRS predviđa - rekao je predsjednik UO RS RS Zdravko Milićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana