Рукометни радници песимисти: Укратко, стање је чиста катастрофа

Синиша Котараш
Рукометни радници песимисти: Укратко, стање је чиста катастрофа

Бањалука - Стање у рукометном спорту, али у спорту уопште, у Републици Српској и БиХ је, најблаже речено, катастрофално. Ово је мишљење истакнутих рукометних радника из Републике Српске који су, у анкети “Гласа Српске”, нагласили и да не очекују да ће се ситуација ускоро поправити.

Прва дама ЖРК Борац Нада Тешановић, каже како је најгоре то што је све мање оних који долазе и да је подмлатка све мање.

- Стање је катастрофално, бар када је женски рукомет и питању. Најгоре је то што уопште немамо подмлатка. Када у Бањалуци, највећем граду Републике Српске, не можете да окупите ни стотињак дјевојчица, онда вам је све јасно. Очигледно је да се више не ради по школама, нема више ентузијазма, али зато сви хоће паре. Па, мени падне мрак на очи када дијете од 14 година пита да ли ће имати стипендију! Бојим се да то све води гашењу јер ми простора за професионализам немамо. Све ми се чини као да руководства рукометних савеза БиХ и РС раде заједно на уништавању рукомета - нагласила је Нада Тешановић.

Истог мишљења је и дугогодишњи рукометни судија из Добоја Младен Драгичевић, за којег је посебно забрињавајућа чињеница како ни у једном Савезу нема мјеста за рукометне великане.

- Ако за све ове године у Савезу немаш ниједног олимпијца, ако се нико не сјети да приупита за савјет и мишљење Абаса Арсланагића, Здравка Рађеновића, Велимира Петковића и све остале великане, које цијели свијет уважава и поштује, само код нас не, онда то најбоље говори о нама самима. Додуше, можда се бојимо да, ако их нешто и приупитамо, да нас не затјерају, знате већ гдје, а то смо, у суштини, и заслужили - категоричан је Драгичевић, уз констатацију да један човјек сам не може нешто да уради ако се све не ријеши системски.

Ништа боља ситуација није ни у Источном Сарајеву гдје Славија тешком муком егзистира, али биљежи сјајне резултате.

  • Опште стање је чисти ужас. Довољно је да видите шта се догађа са спортом у Бањалуци, па да се запитате шта ми из мањих мјеста да очекујемо. А није само рукомет у питању, већ и сав остали спорт. Једини рецепт за спас је доношење квалитетног Закона о спорту - мишљење је Драгана Богданића члан управе РК Славија.

Управни одбор

Управни одбор РС РС одржао је у уторак сједницу на којој, ипак, нису били присутни сви чланови.

- Недостајали су представници Регионалних савеза Добој и Херцеговачко-романијске регије, што је нажалост било и очекивано. Оно што је најбитније, то је да ће УО покренути поступак против актуелног предсједника Скупштине РСРС, Милосава Радмиловића, због незаконитог дјеловања и заказивања Скупштине мимо начина на који то Статут РСРС предвиђа - рекао је предсједник УО РС РС Здравко Милићевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана