Radnik prvi dobija reflektore

Siniša Kotaraš
Radnik prvi dobija reflektore

Sarajevo - Gradski stadion u Bijeljini i stadion “Pod Bijelim brijegom” u Mostaru prvi će dobiti reflektore zahvaljujući u sklopu Projekta unapređenja rasvjete na stadionima Premijer lige BiH koji je potpisao generalni sekretar Fudbalskog saveza BiH Jasmin Baković sa ovlašćenim predstavnicima “Filipsa” u BiH, “Manedra kompani” iz Mostara i “Sles” iz Tuzle.

Ovo je potvrdio generalni sekretar Izvršnog odbora FS BiH Nihad Hoyić. Razlog što će reflektori zasijati u Bijeljinu i Mostaru prije ostalih gradova, je taj što su tamošnji fudbalski funkcioneri u saradnji sa gradskim vlastima, precizirali sve detalje. Ukupna vrijednost radova iznosi 1,33 miliona dolara i to je tek trećina ukupnog iznosa koji će trebati da se kompletan projekat završi. Preostale dvije trećine trebalo bi da obezbijede sami klubovi i lokalne zajednice, tako da bi uskupni troškovi izgradnje reflektora trebali da iznose oko četiri miliona dolara. Generalni sekretar Radnika Slobodan Đorđić, kaže kako se u Bijeljini odavno krenulo u realizaciju ovog projekta.

- Mi smo sa našom lokalnom zajednicom odavno u dogovoru oko izvođenja tih radova i realizacije cjelokupnog projekta. Već su odrađena sva potrebna mjerenja, kako za električno napajanje, te rezervno napajanje, tako i oko izgradnje stubova. Sada je na redu izrada konačnog projekta i nadam se, uskoro i početak radova. Sve detalji oko toga biće tema razgovora sa čelnicima Saveza i tada će biti definisani svi detalji u vezi sa projektom. U svakom slučaju, nadam se da će naredne godine biti odigrana i prva utakmica pod reflektorima, te da će ljubitelji fudbala u Bijeljini i Semberiji imati još bolje uslove za praćenje mečeva - naglasio je Đorđić.

Svi radovi moraju biti završeni do novembra 2019. godine, tako da će u 2020. godini jedan od uslova za normalno odigravanje premijerligaških utakmica biti i postojanje reflektorske rasvjete.

  • Još ranije je Izvršni odbor saveza odobrio da se na devet stadiona u BiH uredi reflektorska rasvjeta. Sada će predstavnici Saveza sa svakim klubom, te lokalnim zajednicama odakle ti klubovi dolaze, potpisati trojni ugovor za izvođenje radova na elektroinstalacijama, kao i nabavci i montaži stubova na predviđenim stadionima. To, ukratko, znači da klub i lokalna zajednica pripreme sve, od trafo-stanice do stuba, a da Savez montira reflektore i izda sve potrebne sertifikate - pojasnio je Hoyić.

Ko još dobija reflektore?

U sklopu ovog projekta predviđeno je da potpuno novu rasvjetu dobije devet stadiona na kojima se igraju premijerligaške utakmice. Međutim, još nije definisano koji će gradovi, odnosno opštine pored Bijeljine i Zvornika biti obuhvaćeni.

- Planirani su stadioni GOŠK-a u Gabeli, Mladosti u Doboju kod Kaknja, te Krupi na Vrbasu, kao i u “Vrapčićima”. Stadion Veleža se vodi kao perspektivni stadion u FBiH, a tek treba da definišemo koji će stadion u Republici Srpskoj da se vodi kao perspektivni - naglasio je Hoyić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana