Публика не воли кукавички фудбал

Душан Репија
Публика не воли кукавички фудбал

Бањалука - Тренери који форсирају нападачки фудбал полако односе превагу и шаљу у историју оне који по сваку цијену прво желе да сачувају своју мрежу, а тек онда размишљају о нападу.

Ову тврдњу поткрепљују резултати клубова у најјачим лигама Европе не само у текућој, него и претходним сезонама, јер нарочито првенства, а по правилу и европске купове редовно освајају екипе које играју на гол више. Тренд у Европи се дефинитивно промијенио одласком старе гарде италијанских стручњака, а резултати говоре да слаби и аура Жозеа Муриња. Сценом сада владају они који имају потпуно другачије схватање фудбала.

- Филозофија да је резултат мјерило свега више није добро дошла. Публици више не можете да подвалите. Навијачи уз резултате хоће ниво представе која би их задовољила, а на нашу срећу појавили су се тренери који могу да одговоре тим захтевима. Оно што ове сезоне раде Маурисио Сари у Челзију и Карло Анћелоти са Наполијем је фантастично. Наравно, подразумева се да су у овој групи дуго година Јирген Клоп, Пеп Гвардиола, па и Маурисио Покетино, те тренери Реала и Барселоне како год да се они зову. Пошто сам и сам истог сензибилитета и начина размишљања драго ми је што су се десиле промене - рекао је за "Глас Српске" тренер и један од најпризнатијих фудбалских аналитичара на овим просторима Слободан Павковић.

Осим публике и већина власника клубова не жели да гледа досадне представе, не жалећи новац да доведу нападачки оријентисане играче.

- Нико не жели да се досађује. Публика не долази да гледа како се неко брани, јер је добро познато да је фудбал напад, а одбрана антифудбал. Људи су изоштрили свој укус. Наравно, не треба да се заборави фаза одбране, јер сви ови тренери које сам навео фантастично знају и тај део посла. Њихова одбрана почиње од напада, играју висок пресинг и желе што пре да врате лопту у свој посед. Спремни су да преузму ризик што им се на крају исплаћује - рекао је Павковић.

Свако правило има изузетак, па тако и ово. Дијего Симеоне један је од тренера у чијој филозофији је усађено да прво размишља о одбрани, али се такав начин игре не одражава на резултате.

- Не бих се баш сложио да Симеоне форсира дефанзивни стил, то је више фајтерски начин, а не кукавички. Јако је битно за играче када у тренера гледају фигуру којој вјерују, а Симеонеу то полази за руком. Рецимо, ако неки играч не воли много да трчи, он му брзо промијени навике, јер га убиједи да је то боље за њега и цијели тим. Са друге стране, Атлетико је врхунски тим, али не на нивоу Реала и Барселоне, па Аргентинац једноставно мора да примијени најбољу могућу тактику како би се што равноправније носио са њима - сматра бивши фудбалер Борца и репрезентативац БиХ Владан Грујић.

Ситуација на нашим просторима није баш за поредити са врхунским фудбалом ни у ком параметру па ни овом.

- Пре неколико дана сам одржао предавање под називом "Култура играња фудбала", а повод за овакав назив ми је био меч овогодишње лиге шампиона између Бајерна и Ајакса. Иако је меч завршен без победника, Ајакс је одржао лекцију Бајерну из модерног фудбала, јер поново гради кућу од темеља. Лако је нешто развијати када је то већ постојало и у суштини никад није ишчезло, него тамо где је у потпуности срушено као што је случај код нас - рекао је Павковић.

Јовић, Мусемић, Слишковић...

У Премијер лиги БиХ тренери су углавном дефанзивно оријентисани, али има и оних који другачије размишљају.

- У периоду када је Драган Јовић био тренер Борца играли смо лијеп и офанзиван фудбал, наравно прилагођен могућностима играча које смо имали. Екипе које води Хусреф Мусемић увијек играју офанзивно, што показује и ова сезона, јер је Сарајево у 13 кола дало 32 гола. Такође и Зрињски са Баком Слишковићем спада у ту групу - рекао је Грујић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана