Prvoligaši nespremni čekaju prvenstvo

Darko Pašagić dopisnici
Prvoligaši nespremni čekaju prvenstvo

Banjaluka - Ako je suditi po svemu viđenom ove zime 12 prvoligaša Republike Srpske narednog vikenda krenuće u bitku za bodove nedovoljno spremno i sa manjkom utakmica u nogama.

Iako su se maksimalno trudili da što spremnije dočekaju nastavak sezone, vremenske prilike su bile protiv njih. Niske temperature i velike snježne padavine trenere su onemogućavali da u djelo sprovedu zacrtane planove. Nisu odradili dovoljan broj treninga, nisu odigrali dovoljan broj kontrolnih mečeva, a neki od njih nisu imali ni generalnu provjeru.

Kozara je kao i mnogi drugi klubovi morala prisilno da zamijeni vanjski teren za unutrašnji pa je protekle sedmice vježbala u Sportsko-rekreativnom centru "Senjak".

- Trebalo je da imamo generalnu provjeru sa Rudar Prijedorom u Krupi, ali je snijeg sve prolongirao. Planirano je da u subotu otvorimo proljećnu sezonu protiv Slobode iz Mrkonjić Grada i nadam se da će se snijeg otopiti i tako nam stvoriti bilo kakve uslove za igru. Ukoliko tako ne bude, kao alternativu smo ponudili teren u Krupi na Vrbasu, ali bismo tamo bili domaćini u petak. Imamo za to saglasnost Slobode, ali vidjećemo. Za sada improvizujemo sa radom u balonu. Na zaleđenim terenima mogli smo samo trčati. Bilo kakva promjena smjera u takvim uslovima je rizik, jer može prouzrokovati povredu - naglasio je trener Kozare Vule Trivunović.

Uz Kozaru i Rudar Prijedor "generalku" je morao odgoditi i Tekstilac Kort, koji nije igrao sa šamačkim Borcem zbog lošeg stanja terena u Derventi. Tri pomenuta kluba ove zime nisu uspjeli da odigraju ni polovinu planiranih kontrolnih susreta.

- Naš stadion nije u upotrebljivom stanju, a eventualne nove padavine samo bi zakomplikovale situaciju, zbog desetak centimetara snijega i formiranog ledenog sloja. Prinuđeni smo da treniramo u sportskoj dvorani, a koliko će to da se odrazi na fizionomiju igre kada izađemo na teren vidjećemo - rekao je kormilar Tekstilca Marko Stojić.

Slavija je odigrala generalnu provjeru i pet od šest planiranih susreta, ali ono što brine njihovog stratega Dragana Radovića je činjenica da nijedan meč nije odigran na prirodnoj podlozi.

- Svih pet susreta odigrali smo na terenima sa vještačkom travom, sada se treba naviknuti na pravu travu i zemlju. Uslovi u kojima smo trenirali su posebna priča. Sve je bila čista improvizacija, a šta će od svega biti, vidjećemo - rekao je razočarano Radović.

Slična situacija je i sa Podrinjem, koje je odigralo pet od šest utakmica, kao i generalnu provjeru, ali njihov šef stručnog štaba Senad Hadžić nije zadovoljan.

- Kako da budem, kada znam da smo uradili samo između 70 i 75 odsto od planiranog. I dobar dio toga u nenormalnim uslovima. Šta će biti kada se prvenstvo nastavi vidjećemo, ali je jasno da smo svi bili na mukama, ipak najviše igrači i mi treneri, koji smo dali sve od sebe, ali pravo je pitanje, koliko je to sve vrijedjelo - istakao je Hadžić.

Ako se pogleda broj planiranih i broj odigranih utakmica, onda se čini da su u najboljem položaju Zvijezda 09 i Drina, koji su od devet planiranih odigrali devet, odnosno od sedam sedam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana