Prva liga od iduće sezone sa deset klubova

Zoran Vajkić
Prva liga od iduće sezone sa deset klubova

Banjaluka - Prva liga Republike Srpske u fudbalu od iduće sezone definitivno će imati deset klubova jer su članovi Izvršnog odbora FSRS odbacili inicijativu klubova koji su tražili da ovakva odluka bude primijenjena tek od sezone 2020/21.

Prisutni delegati su, nakon duže rasprave, ipak ostali pri ranijoj odluci prema kojoj će Prva liga RS od sezone 2019/20. imati deset klubova. Prema mišljenju članova IO, odluka je donesena na vrijeme i po propisima, trenutno je bolna, ali će u dužem vremenskom periodu donijeti mnogo benefita. I to ne samo lokalnim zajednicama, već i kompletnom fudbalu Republike Srpske. Zvaničan odgovor na svoju inicijativu prvoligaši Srpske dobiće pismenim putem do kraja ove godine.

Na redovnom sastanku Izvršnog odbora FSRS doneseno je i još nekoliko značajnih odluka u vezi sa predstojećom takmičarskom polusezonom. Između ostalog, usvojen je kalendar takmičenja za proljećni dio sezone 2018/19., koji će startovati 9. i 10. marta naredne godine. Takođe, odlučeno je da polufinalne utakmice Kupa RS budu odigrane 17. aprila i 15. maja, dok će odluka o terminu odigravanja finala biti donesena naknadno.

Jednako važna je i informacija da će Republika Srpska naredne godine dobiti pet novih terena sa vještačkom travom vrijednosti 1.300.000 KM. To će biti realizovano iz programa UEFA, koja je, u svrhu poboljšavanja uslova, donirala sredstva nacionalnim fudbalskim savezima.

Za izgradnju ovih terena apliciralo je šest regionalnih fudbalskih saveza, Prijedora, Gradiške, Doboja, Bijeljine, Istočnog Sarajeva i Trebinja. RFS Banjaluka, te savez koji ne uđe u realizaciju ovog projekta, dobiće terene 2020. godine.

Istovremeno, naredne godine će biti sproveden još jedan, možda i najbitniji, projekat, čija će sredstva u vrijednosti od 300.000 dolara finansirati FIFA, a zove se "FIFA gol". Ovaj projekat podrazumijeva izgradnju dva fudbalska terena sa vještačkom podlogom, svlačionica i tribine, a nakon iscrpne analize, odlučeno je da ovaj projekat bude realizovan u Prnjavoru.

Ko ispada iz lige?

Sada kad je jasno da će Prva liga RS naredne godine sigurno biti smanjena, najveća dilema će biti koliko će klubova morati, na kraju sezone, da se preseli u niži rang takmičenja. U najpovoljnijoj varijanti, iz Prve lige će ispasti tri kluba, i to samo u slučaju da Premijer ligu ne napusti nijedan srpski klub. A u onoj najnepovoljnijoj, ako iz Premijer lige ispadnu dva kluba, u Druge lige RS će morati čak pet ekipa. To bi značilo da će samo prvoplasirani tim Lige za opstanak i naredne godine biti član prvoligaškog društva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana