Proslavljen 19. rođendan FS RS

Slavko Basara
Proslavljen 19. rođendan FS RS

BANjALUKA - Fudbalski savez Republike Srpske proslavio je juče u hotelu "Bosna" 19. rođendan.

Uz skromnu svečanost fudbalski poslenici su se prisjetili ratnog 5. septembra 1992. godine kada je osnovan prvi strukovni savez u tadašnjoj Srpskoj Republici BiH koja je kasnije promijenila ime u Republika Srpska. Poslije fudbala ubrzo su se organizovali i boks, šah, košarka...

Danas Fudbalski savez Republike Srpske broji više od 300 klubova i 20.000 aktivnih igrača, a čini ga sedam područnih saveza: Banjaluka, Prijedor, Gradiška, Doboj, Bijeljina, Istočno Sarajevo i Trebinje.

Prvo takmičenje pod okriljem Saveza sa sjedištem u Banjaluci pokrenuto je ratne 1993. godine. Bio je to Kup Republike Srpske čije prvo finale je odigrano 25. juna 1994. godine, a igrali su, na Gradskom stadionu u Banjaluci, gradiška Kozara i dobojska Sloga. Bili su uspješniji Gradiščani poslije boljeg izvođenja penala.

Po okončanju ratnih dejstava u BiH već 1996. godine pokrenuta je Prva liga Republike Srpske sa 22 kluba podijeljena u dvije grupe, istok i zapad sa po 11 prvoligaša. Takav sistem je trajao dvije sezone, a u sezoni 1997/98. formirana je zajednička elita.

Fudbalski savez Republike Srpske bio je ravnopravan sagovornik i partner u razgovorima za ujedinjenje fudbala na teritoriji dejtonske zemlje. Godine 2002. došlo je do dogovora, a osnivačka sjednica Skupštine zajedničkog saveza održana je 23. maja 2002. godine. Dogovoren je i zajednički stepen takmičenja, popularna Premijer liga BiH koja je u premijernoj sezoni 2002/03. brojala 20 klubova, 14 iz Federacije BiH i šest iz Republike Srpske. Ostaće upisano u istoriji da je prvi šampion bio trebinjski Leotar. Pored njega šampionske krune u eliti BiH od klubova iz srpske osvajali su još Modriča Maksima (2008) i banjalučki Borac (2011).

Prije zajedničkog šampionata dvije sezone ranije pokrenut je Kup na cijeloj teritoriji BiH. Osvajači ovog trofeja iz Srpske bili su: Modriča Maksima, Slavija i Borac.

Fudbalski savez Republike Srpske do sada je imao tri predsjednika, a ovu funkciju obavljali su: Branko Lazarević, Milan Jelić i sada Mile Kovačević. 

Bez članova Borca

Na jučerašnjoj proslavi FS Republike Srpske nije bilo predstavnika Fudbalskog kluba Borac, kluba koji je nosilac razvoja fudbalskog sporta u Srpskoj. Takođe, nije bilo ni svih predsjednika područnih saveza, niti svih živih članova prvog Izvršnog odbora. U hotelu "Bosna" nisu bili ni srpski predstavnici iz Komiteta za normalizaciju odnosa u FS BiH, Darko Ljubojević i Dragan Kulina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana