Отворен 16. ФИС куп Јахорина 2018

Срна
Отворен 16. ФИС куп Јахорина 2018

Јахорина - Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић отворила је вечерас на Јахорини 16. ФИС куп "Јахорина 2018" на којем ће се у слалому и велеслалому такмичити 60 скијаша из 15 земаља.

Давидовићева је рекла новинарима да је Министарство препознало значај ФИС купа "Јахорина", уврстивши га у пет спортских манифестација које су од посебног значаја за Српску.


"Ова манифестација је важна и зато што Јахорину унапређује, и мислим да ће ова планина у догледно вријеме постати веома познат скијашки центар у региону, али и у цијелој Европи. Наш заједнички циљ је да Јахорини вратимо сјај који је имала за вријеме Олимпијаде 1984. године", истакла је Давидовићева.

Он је нагласила да је Влада Републике Српске донијела одлуку да се укључи и помогне у организацији Европског омладинског олимпијског фестивала /Ејоф/ који ће 2019. године бити одржан у Источном Сарајеву и Сарајеву.

"Влада Српске обезбиједила је три милиона КМ за инфраструктуру која ће морати да буде урађена на Јахорини и Двориштима, како би све било спремно за жЕјоф 2019ж", рекла је Давидовићева.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић навео је да овогодишњи ФИС куп "Јахорина" има посебну тежину јер се одржава и тестно такмичење за организацију "Ејофа", које треба да покаже постоје ли услови и способност за организацију тог великог такмичења.

Вуковић је истакао да ће на подручју Источног Сарајева бити организована такмичења из четири дисциплине, и то на Јахорини и Двориштима по једна дисциплина, у дворани "Пеки" на Палама биће одржано такмичење у карлингу, а у Источном Новом Сарајеву такмичење у брзом клизању.

Начелник општине Пале Бошко Југовић нагласио је да су током године постигнути завидни резултати у припреми скијалишта на Јахорини, изразивши очекивање да ће тестна трка за "Ејоф 2019" оправдати очекивања.

Директор Туристичке организације града Источно Сарајево Игор Тошић рекао је да ова манифестација представља велику маркетиншку шансу, што потврђује чињеница да на овогодишњем ФИС купу учествују такмичари из 15 земаља.

Представник "Ејофа" Јасмин Мехић сматра да ће ово такмичење бити добар тестни догађај јер ће на "Ејофу" наредне године учествовати такмичари из више од 45 земаља.

Мехић је захвалио менаџменту Олимпијског центра "Јахорина", који је обезбиједио и већ дјелимично уложио више од 10 милиона КМ у стазе које су неопходне за одржавање такмичења.

"Могу потврдити да Олимпијски центар жЈахоринаж и Скијашки центар жБјелашницаж предњаче у односу на све друге спортове и са динамиком обављања радова, али и са динамиком припрема за жЕјоф 2019ж", каже Мехић.

Технички делегат Свјетске скијашке федерације Матијаш Вртило увјерен је да ће трке у слалому и велеслалому бити одржане без икаквих проблема, као што је био случај свих претходних година.

Директор такмичења Владимир Лучић рекао је да на стазама има довољно снијега и да су спремне за сутрашње такмичење.

У оквиру ФИС купа "Јахорина" сутра ће на стази "Прача" бити вожен велеслалом у мушкој и женској конкуренцији, а у недјељу, 21. јануара, на програму је слалом на истој стази.

Пријављено је 43 мушкарца и 16 дјевојака из БиХ, Велике Британије, Кипра, Бугарске, Мадагаскара, Грчке, Пољске, Србије, Либана, Тајланда, Чешке, Црне Горе и Словачке.

Технички организатор трке је Смучарско-планинарско друштво "Јахорина".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана