Отац Љубиша и син Немања владају европским џудом

Данијел Радујковић
Отац Љубиша и син Немања владају европским џудом

Тел Авив - Најбољи тренер Европе у џуду је стручњак из Источног Сарајева Љубиша Мајдов, којем је ова награда уручена на свечаности у Тел Авиву, гдје је његов син и ученик Немања остварио нови велики успјех освојивши сребрну медаљу на континенталном шампионату.

Напорним радом заједно су стигли до врхунских резултата. Године великог труда наплаћене су прошле сезоне у Будимпешти, гдје је Немања постао свјетски шампион по нотама свог оца, иза којег је огромно искуство. Иза Љубише су велики резултати, по којима је постао препознатљив у џудо свијету. Као тренер својих џудиста стигао је до 25 медаља освојених на европским куповима, 16 балканских, девет медаља са европских првенстава, те три одличја освојена на гран-пријевима и гренд слемовима, једна са Олимпијских игара младих у Нанђингу. Популарни Докторе стварао је историју џуда у Републици Српској и Србији, а 2014. године на Европском првенству за јуниоре породица Мајдов направила је чудо, јер су браћа Немања и Стефан заузели мјеста на постољу у истој категорији, што се никада раније није десило.

- Изузетна част и привилегија је бити лауреат овако значајног признања. Поносан сам, јер смо успјели да освојимо свјетско злато и сада додамо и звање вицешампиона Европе. Захвалио бих мојој Црвеној звезди, Џудо савезу Србије и предсједнику Ивану Тодорову на изузетној подршци - рекао је Љубиша Мајдов.

Врхунске резултате препознала је џудо федерација, а Немања се потрудио да настави са лијепим вијестима из Тел Авива освојивши нову медаљу. Послије побједа против Давида Кламера, Јеспера Сминка, Батухана Ефмегила и Теодороса Целидиса догурао је до финала у категорији до 90 килограма, гдје је изгубио од Руса Михаила Иголникова. Поражен је у посљедњем минуту на вазари, тако да је био близу нове златне медаље. Подсјећамо да је одлични џудиста и најбољи спортиста из Републике Српске у млађим категоријама два пута био на крову Европу и то 2014. и 2016. године.

- Изузетно сам срећан, јер је послије титуле свјетског шампиона ово најзначајнија медаља. Ишао сам на злато, али наравно послије тако дуге паузе и повреде и сребро има златни сјај. Ово је мој велики повратак на струњачу и најбоље од тек слиједи - рекао је Немања Мајдов.

Љубиша је задовољан новим успјехом поготово када се узме у обзир да се Немања седам мјесеци мучио са повредама, али је ово доказ да се у потпуности вратио.

- Пошли смо по злато и ушли у финале, али треба бити реалан и истаћи да Европа има изузетан ниво, врхунски, када су у питању џудисти. Треба бити врхунски па уопште стати на ово побједничко постоље. Неки од врхунских бораца нису у Тел Авиву ни узели одличје. Послије дуже паузе и повреда вратили смо се на најбољи могући начин - поручио је Љубиша Мајдов.

Кукољ заказао

Други српски репрезентативац Александар Кукољ бранио је титулу у Тел Авиву, али није успио да понови претходни резултат. Кукољ је неочекивано испао у другој рунди од Бјелоруса Јахора Варапајева. Осим Мајдова, медаљу у Израелу освојила је Милица Николић, којој је припала бронза у категорији до 48 килограма.

Церићевој сребро

Најбоља џудисткиња из БиХ Лариса Церић освојила је сребрну медаљу у Тел Авиву. Она је у категорији преко 78 килограма у финалу поражена од Францускиње Романе Дико, која заузима 40. мјесто на свјетској ранг-листи. Меч је завршен ипоном у трећем минуту. Церићевој је ово трећа медаља на европским првенствима, пошто је 2014. освојила сребро, а 2017. године бронзу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана