Odluka Izviđača izazvala buru: Sramota za rukomet

Dušan Repija
Odluka Izviđača izazvala buru: Sramota za rukomet

Banjaluka - Revanš utakmica četvrtfinala Kupa BiH između Izviđača i Zrinjskog (31:33) dodatno je podigla prašinu u ovom sportu, koji na domaćim parketima, čini se, već godinama nije toliko častan i pošten.

Optužiti nekog da je namjestio meč je teška kvalifikacija, koju najčešće nije moguće dokazati, ali ono što se u prethodnih dvadesetak dana dešavalo, ne samo u Mostaru i Ljubuškom nego u još nekoliko gradova, u najmanju ruku je sumnjivo. U ovom slučaju konkretno, desilo se to da Izviđač izvede drugu postavu u revanšu i olakša posao Zrinjskom, te ne pokuša da nadoknadi minus od dva gola u prvom meču. Takvu priliku iskoristili su "plemići", koji su na kraju slavili sa 33:31, a u nekim trenucima imali i po deset pogodaka viška. Interesantno, ovi rivali su prije samo šest dana odmjerili snage u prvenstvenom meču, a Izviđač je slavio u Mostaru sa 32:29. Ovakav rasplet razljutio je predsjednika Vogošće, koja sutra u Ljubuškom praktično igra meč za titulu sa Izviđačem, Fetaha Kadrića, koji sumnja u dogovor dva kluba po sistemu "nama prvenstvo, vama Kup".

- Prvo bih da se osvrnem na našu utakmicu sa Borcem i da našem sportskom rivalu poželim mnogo sreće u daljem takmičenju. Bila je vrlo korektna utakmica, izgubili smo na terenu i čestitali rivalu. Što se tiče meča u Ljubuškom, rekao bih da je to sunovrat rukometa. Nemam konkretne dokaze o namještanju, ali dovoljno sramno je izvesti drugu postavu u četvrtfinalu Kupa u situaciji kada možete da se plasirate na završni turnir. Uvijek kažem, svakom njegov obraz, rukomet će morati da se nastavi dalje, ali sam zgrožen činjenicom da se u našem sportu može desiti nešto tako. To je poniženje za igrače, gledaoce i ostale klubove i ljude koji žive za rukomet - rekao je Kadrić.

Kako RS BiH već godinama radi pod blokadom, klubovi praktično nemaju kome da se žale.

- Da savez normalno funkcioniše neko bi se već oglasio i pokrenuo istragu. Ovako, ostaje nam da ćutimo i trpimo, pa što kažu, dokle ko izdrži. Nadam se da ćemo sutra imati normalne uslove za igru, samo to tražimo, a često se i ove sezone dešavalo da nemamo. Nismo kukali i nećemo dok se ne završi prvenstvo, a onda ćemo morati da sjednemo sa ostalim klubovima i vidimo kako ćemo dalje - rekao je Kadrić.

Poslije utakmice sa Vogošćom, trener Borac m:tela Bojan Unčanin je rekao da se ovakav epilog mogao naslutiti, dok je direktor kluba Vladimir Branković bio dosta oštriji.

- Mislim da je ovo što se desilo test strpljenja ostalih ekipa. Jednostavno, neke stvari u domaćem rukometu odavno nisu sport, nego cirkus. To je možda najbolja riječ koja opisuje šta se desilo u Ljubuškom - rekao je Branković.

Direktor Konjuha Dalibor Paligorić malo je umjereniji u ocjeni, ali u svoje ime osuđuje eventualne nečasne radnje.

- Nisam detaljno upoznat sa mečom u Ljubuškom, ali ako se zaista desilo da je Izviđač igrao sa podmlađenim sastavom u ovom trenutku, to je malo čudno. Sa druge strane, svaki klub ili trener imaju pravo da izvedu na teren igrače koje žele. Teško je to procijeniti - rekao je Paligorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana