Одлука Извиђача изазвала буру: Срамота за рукомет

Душан Репија
Одлука Извиђача изазвала буру: Срамота за рукомет

Бањалука - Реванш утакмица четвртфинала Купа БиХ између Извиђача и Зрињског (31:33) додатно је подигла прашину у овом спорту, који на домаћим паркетима, чини се, већ годинама није толико частан и поштен.

Оптужити неког да је намјестио меч је тешка квалификација, коју најчешће није могуће доказати, али оно што се у претходних двадесетак дана дешавало, не само у Мостару и Љубушком него у још неколико градова, у најмању руку је сумњиво. У овом случају конкретно, десило се то да Извиђач изведе другу поставу у реваншу и олакша посао Зрињском, те не покуша да надокнади минус од два гола у првом мечу. Такву прилику искористили су "племићи", који су на крају славили са 33:31, а у неким тренуцима имали и по десет погодака вишка. Интересантно, ови ривали су прије само шест дана одмјерили снаге у првенственом мечу, а Извиђач је славио у Мостару са 32:29. Овакав расплет разљутио је предсједника Вогошће, која сутра у Љубушком практично игра меч за титулу са Извиђачем, Фетаха Кадрића, који сумња у договор два клуба по систему "нама првенство, вама Куп".

- Прво бих да се осврнем на нашу утакмицу са Борцем и да нашем спортском ривалу пожелим много среће у даљем такмичењу. Била је врло коректна утакмица, изгубили смо на терену и честитали ривалу. Што се тиче меча у Љубушком, рекао бих да је то суноврат рукомета. Немам конкретне доказе о намјештању, али довољно срамно је извести другу поставу у четвртфиналу Купа у ситуацији када можете да се пласирате на завршни турнир. Увијек кажем, сваком његов образ, рукомет ће морати да се настави даље, али сам згрожен чињеницом да се у нашем спорту може десити нешто тако. То је понижење за играче, гледаоце и остале клубове и људе који живе за рукомет - рекао је Кадрић.

Како РС БиХ већ годинама ради под блокадом, клубови практично немају коме да се жале.

- Да савез нормално функционише неко би се већ огласио и покренуо истрагу. Овако, остаје нам да ћутимо и трпимо, па што кажу, докле ко издржи. Надам се да ћемо сутра имати нормалне услове за игру, само то тражимо, а често се и ове сезоне дешавало да немамо. Нисмо кукали и нећемо док се не заврши првенство, а онда ћемо морати да сједнемо са осталим клубовима и видимо како ћемо даље - рекао је Кадрић.

Послије утакмице са Вогошћом, тренер Борац м:тела Бојан Унчанин је рекао да се овакав епилог могао наслутити, док је директор клуба Владимир Бранковић био доста оштрији.

- Мислим да је ово што се десило тест стрпљења осталих екипа. Једноставно, неке ствари у домаћем рукомету одавно нису спорт, него циркус. То је можда најбоља ријеч која описује шта се десило у Љубушком - рекао је Бранковић.

Директор Коњуха Далибор Палигорић мало је умјеренији у оцјени, али у своје име осуђује евентуалне нечасне радње.

- Нисам детаљно упознат са мечом у Љубушком, али ако се заиста десило да је Извиђач играо са подмлађеним саставом у овом тренутку, то је мало чудно. Са друге стране, сваки клуб или тренер имају право да изведу на терен играче које желе. Тешко је то процијенити - рекао је Палигорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана