Никола Рађен, ватерполиста: Све минусе сам претворио у плусеве

Душан Репија
Никола Рађен, ватерполиста: Све минусе сам претворио у плусеве

Бањалука - Прослављени ватерполиста Никола Рађен један је од примјера како преко ноћи са врха спасти на дно, а онда захваљујући шампионској вољи и карактеру вратити се тамо гдје је био.

Дуго година имао је свијет под ногама. Са Партизаном Црвеном звездом и Олимпијакосом, а посебно у капици са грбом Србије освојио је буквално све. Ипак у једном тренутку тло му се измакло и чинило се да више никада неће радити оно што најбоље зна. Суочавао се са казном забране играња четири године, али није се предавао. За разлику од многих који су се нашли у сличној ситуацији, изашао је пред саиграче, медије и ЛЕН комисију, кајући се признао грешку и почео правну борбу за смањење казне. На срећу је успио, па послије двије године избивања поново неумољиво тресе мреже и осваја трофеје. Упоредо је одлучио да се посвети раду са дјецом, а камп “Нумбер оне” или “Број један” назван по оном што Србија заиста јесте у овом спорту ове године се други пут одржава у Врњачкој Бањи. Послије завршене сезоне у московском Динаму, кренуо је у шпартање Србије, али и Републике Српске уздуж и попријеко како би заинтересованим клинцима из прве руке предочио о чему се заправо ради. Био је гост Ватерполо клуба Бањалука и у угодном дружењу на Градском олимпијском базену позвао их да му се придруже и уче ватерполо од легенди попут Дејана Савића и Игора Милановића.

- Драго ми је што сам дошао у Бањалуку у којој се увек осећам пријатно. Ово је друго издање кампа, а циљ нам је да надмашимо бројке са премијере када је учествовало нешто више од 200 клинаца из целог света. Ове године смо спремили још бољу понуду за сву децу која желе да науче да пливају, да играју ватерполо и баве се овим прелепим спортом - рекао је Рађен.

С обзиром на све наведено, сигурно може бити један од најбољих примјера дјеци.

- Као што сам у спорту такав сам и у животу - отворен и искрен. Нема разлога било шта да се скрива и изврће. Десило се што се десило, изашао сам јачи, наравно са великом школом. Успео сам да минус претворим у плус, јер на тај период гледам као повреду коју сам успешно залечио. Док сам одрађивао суспензију прикључио сам се једној агенцији која води бригу о спортистима и о оном шта би они волели да раде по завршетку каријера. Дошао сам на идеју да организујем камп који ће, ако бог да, у септембру прерасти у клуб, а за неколико година надам се у ватерполо академију. То је нешто чиме желим да се бавим и у чему сам се у потпуности пронашао - наставља Рађен.

Медаље и резултати говоре да је Србија земља ватерпола, међутим постоје парадокси које ни играчи или струка не могу да објасне. Момци годинама доминирају свјетским базенима, а са друге стране, клубови у Србији грцају у проблемима и практично једва састављају крај са крајем.

- Многи ме питају како је то могуће, а ја не знам да објасним. То је необјашњива ствар. Не смемо да препустимо да нам млади одлазе из земље. Не кажем да је неко крив, да је нешто пропустио, али је евидентно даје дошло до вакуума који морамо што пре да пробијемо. Ми смо најбољи на свету у овом спорту, освојили смо све, имамо традицију, најбољу школу... Надам се да је овај камп, а од јесени и клуб мој допринос развоју ватерпола, односну почетку мењања слике о нашем клупском ватерполу. Врло је важно да деца имају прилику да упознају идоле и уче од њих, а не само да их гледају преко телевизије - рекао је Рађен.

Иако још није рекао посљедњу ријеч у базену, не вјерује да ће се вратити у репрезентацију јер је селектор Дејан Савић послије олимпијских игара у Рију почео смјену генерација.

  • То је логична ствар, јер на нашу срећу, имамо младе играче који са успехом могу да наставе пут моје генерације. Следе им Медитеранске игре па Европско првенство у Барселони које ће бити врло јако. Надам се да могу наставити континуитет и ући у финале. Није срамота ни изгубити, кикс може да се деси, али је Србија сила која ако ништа мора да буде у кругу најужих фаворита - закључио је Рађен.

Ужива у Москви

Претходна сезона била је одлична за Рађена на клупском плану, јер је заједно са Гаврилом Суботићем и Душком Пијетловићем одвео Динамо из Москве до “дупле круне”.

- Остајемо тамо и наредне године. Руси су поново кренули да улажу у ватерполо, нису се појавили од Атине 2004. године, па су довели нас да им мало помогнемо. У потпуности сам се адаптирао на на живот у Москви и за сада је све како се само пожелети може - рекао је Рађен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана