Никола Бјелајац одушевљен првим мјесецима на Универзитету Пердју:Да имамо овакве услове били бисмо бољи од њих

Данијел Радујковић
Никола Бјелајац одушевљен првим мјесецима на Универзитету Пердју:Да имамо овакве услове били бисмо бољи од њих

Бањалука - У САД буквално имам све услове које нисам могао ни замислити у БиХ. Све је као у сну и желио бих свакоме ко може да искористи прилику да дође студирати и тренирати овдје јер људи широм свијета плаћају стотине хиљада за само четири године, а наши спортисти могу то добити својим резултатима и радом.

Поручио је ово за "Глас Српске" са Универзитета Пердју један од најбољих пливача БиХ Никола Бјелајац, који се прије неколико мјесеци отиснуо преко "баре". Пливач бањалучког Олимпа заслужио је позив престижног универзитета због одличних резултата и великог талента. Већ је био учесник европских и свјетских првенстава, а након рада у САД сигурно ће додатно напредовати и не треба чудити ако догура до наступа на Олимпијским играма.

- Пливачки тим је добар, мени јако одговара и већ улазим у њихов систем рада. Тренери су јако добри и посвећују ми пуно пажње иако у тиму има 36 мушкараца и пет скакача у воду. Тих пет скакача су у националном тиму Америке, чак имамо и олимпијске шампионе. Био сам проглашен за спортисту новајлију седмице у мојој конференцији само неколико седмица по доласку. То је велика ствар за мене, али и за факултет - казао је Бјелајац.

Млади Бањалучанин полако се привикава на нове услове и другачије окружење, а како је све добро организовано, његово је да се труди и жестоко ради. За све остале ствари одстоје људи који се брину за то.

- Види се да им је јако стало до спорта, одлично нас пазе. Све је као са филмова, од кошаркашких терена и публике до теретане која заузима читаву зграду од пет спратова. На сваком такмичењу трибине су пуне. Када бисмо ми имали овакве услове, мислим да бисмо били бољи него што су они - додао је Бјелајац.

Наравно, одстоје ствари које би промијенио, јер долази из другачијег окружења. На то ће посебно морати да се привикне, јер су ипак услови рада неупоредиво бољи од оних које је имао у Бањалуци.

- Једина ствар која се мени не свиђа је што су људи затворени и нема пуно њих са којима можеш да причаш. Недостаје ми дружење и разговор са другарима јер овдје тога нема. Такође, немају ту неку жељу за дружењем, сви су посвећени само себи. Али и поред тога све је као у сну - закључио је млади пливач.

Пердју међу најбољима у САД

Велика је ствар што је Никола Бјелајац успио да добије стипендију Универзитета Пердју, јер на њему има све могућности да се развија у сваком смислу.

- Мој универзитет је један од најбољих у Америци, а и у свијету. Углавном је оријентисан на инжењеринг и имају све смјерове за то, а чак и послије неколико мјесеци не знам који све смјерови одстоје и шта све може да се студира. Рангирани су на треће мјесто што се тиче академског дијела. Такође, много пажње посвећују кошарци и америчком фудбалу, гдје су јако добри. Кошаркаши су тренутно трећепласирани у САД - рекао је Бјелајац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана