Nemanja Bilbija: Koreja izazov i šansa za dobru zaradu

Darko Pašagić
Nemanja Bilbija: Koreja izazov i šansa za dobru zaradu

Banjaluka - Kada 1. januara krene put Južne Koreje, Nemanja Bilbija otvoriće novo poglavlje u karijeri, ali doskorašnji prvotimac Zrinjskog i najbolji strijelac prvog dijela sezone Premijer lige sa 14 golova je naglasio da je spreman za sva iskušenja koja ga očekuju na Dalekom istoku.

Još ljetos se pominjalo da bi 28-godišnji napadač mogao da ode u Južnu Koreju, ali je tek prije nekoliko dana zvanično objelodanjeno da će Bilbija karijeru nastaviti u Gangvonu, koji postoji od 2008. godine, a prošle sezone zauzeo je sedmo mjesto u tamošnjoj prvoj ligi.

- Ako ne računam nastupe u Vojvodini i Splitu, ovo će za mene biti praktično prvi inostrani angažman i prava prilika da vidim gdje sam, ali i da, naravno, zaradim mnogo više novca nego do sada - istakao je Bilbija.

Odmah po dolasku u Gangvon očekuju ga ljekarski pregledi poslije kojih bi zvanično trebalo da potpiše ugovor.

- Kako je dogovoreno, trebalo bi da potpišem na godinu uz mogućnost produženja saradnje na još dvije godine. Mnogi se pitaju zašto sam se odlučio da karijeru nastavim baš u Južnoj Koreji, a odgovor je sasvim lak. Bili su najkonkretniji i u ovih prethodnih desetak razgovora sve je išlo planiranim tokom. Naravno da je bilo još ponuda, ali odlučila je i moja želja da prave vrijednosti pokažem baš na Dalekom istoku - nastavio je Bilbija.

Smatra da mu sporazumijevanje neće biti problem, jer solidno poznaje engleski, ali i da u Gangvonu ima igrača iz Evrope.

- Tamo će me sačekati Uroš Đerić, koji je igrao u više klubova u Srbiji, kao i reprezentativac Kipra Valentinos Sijelis. Đerić bi baš ovih dana trebalo da produži saradnju sa klubom, jer su zadovoljni njegovim izdanjima prošle sezone. To znači da bih bio treći stranac u klubu, a toliko pravila dozvoljavaju. U prošloj sezoni za moj novi klub igrali su Brazilac Dijego Mauricio i Australijanac Dilan Mekgoven, ali se vraćaju u Brazil, odnosno Portugaliju - rekao je Bilbija.

Kao rijetko koji igrač, može da se pohvali sa četiri titule, tri u Zrinjskom i jednom u Sarajevu.

- Tu je i Kup BiH osvojen sa Sarajevom. I Borac je u sezoni 2010/11. osvojio Kup, ali sam samo prvi dio igrao u ovom klubu. Odlazak iz Mostara, koji mi je kao druga kuća, teško mi pada, jer sam siguran da će mi boravak “Pod Bijelim brijegom” biti možda i najljepši dio karijere, ali bio je neminovan - dodao je Bilbija.

Borac

Nemanja Bilbija karijeru je započeo u banjalučkom Borcu i, kako je naglasio, srce će mu uvijek biti uz “crveno-plave”.

- Borcu želim da se već na kraju ove sezone vrati među premijerligaše, a onda bude u samom vrhu fudbala BiH. Banjalučani su sigurno jedan od najvećih klubova na ovom prostoru, najveći u Republici Srpskoj i svako ko imalo voli ovaj klub teško preživljava sve što se dešavalo na Gradskom stadionu prethodnih godina. Vjerujem da je ta kriza prošlost i da će se “crveno-plavi” vratiti na pravi put - rekao je Bilbija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana