Nedeljko Malić: Matersburg druga kuća

Milan Zubović
Nedeljko Malić: Matersburg druga kuća

Matersburg - Fudbaler iz Banjaluke Nedeljko Malić sprema se za svoju 14. sezonu u Matersburgu gdje ga je još kao juniora dovela sportska sudbina iz BSK-a 2005. godine.

Cijelu inostranu karijeru proveo je u klubu za kojeg i sada nastupa, pa za Matersburg kaže da mu je kao druga kuća. Tokom prve tri sezone šansu je dobijao na kašičicu, jer je bio vrlo mlad, da bi u posljednjih deset bio standardan član startnih 11. Prošlu sezonu njegov klub završio je na šestom mjestu prve lige Austrije i tako ostao bez plasmana u Ligu Evrope dok je Admira imala pet bodova više.

- Ostao je gorak osjećaj jer smo bili veoma blizu, ali šta je tu je i ovo je uspjeh s obzirom na to da smo promijenili dosta igrača. Njih 11 je otišlo, a stiglo osam novih pa je bilo nezgodno to uklopiti u sistem igre - rekao je Malić za “Glas Srpske”.

Prema njegovim riječima može da bude zadovoljan urađenim, jer je ekipa imala problema tokom sezone, posebno na početku.

- Tokom sezone bilo je dosta oscilacija i nismo imali konstantnost pa smo desetak utakmica bili bez pobjede da bismo potom ostvarili sedam trijumfa. Bilo je veoma turbulentno, jer smo imali problem da integrišemo veliki broj novih igrača pa smo upali u veliki zaostatak. Međutim, kada su se svi uklopili počeli smo da igramo dosta drugačije i kvalitetnije te smo pred kraj imali šansu da se dokopamo Lige Evrope, ali nismo uspjeli - izjavio je Malić koji igra na poziciji štopera.

Ne planira da promijeni sredinu i već je započeo pripreme za iduću sezonu.

- Moji planovi vezani su za klub i krenuli smo sa pripremama. Sve je još svježe i ne znamo ko će sve otići i doći. Moramo dobro da se spremimo i ne ponovimo prošlogodišnji loš start. Ujedno, ima i promjena u takmičenju pa će liga biti podijeljena u dvije grupe što bi trebalo da bude mnogo interesantnije. Naš cilj je da izbjegnemo grupu za opstanak i izborimo peto mjesto na tabeli koje donosi nastup u Ligi Evrope - naglasio je Malić.

Austrijska liga mnogo je napredovala po kvalitetu tokom posljednjih 15 godina.

  • Dosta se toga promijenilo u odnosu na period kada sam tek stigao. Tada je bilo mnogo više stranaca dok su sada tu mladi Austrijanci koji dolaze. Recimo, Salcburg najviše izdvaja novca i ima najveće mogućnosti tako da je formirao dva tima, jedan za evropska takmičenja, a drugi za domaće prvenstvo. Kostur tima čine im igrači oko 22 godine tako da prave svoj koncept. Kada je sama liga u pitanju, ona je dosta nezahvalna za igrače i to sam shvatio kada sam igrao protiv ekipa koje su igrale evropska takmičenja pa onda u domaćem prvenstvu igraju presing i ne puštaju loptu. Liga je dosta zahtjevna, mali je broj klubova koji su dosta kvalitetni i nije jednostavno igrati. Dosta je potcijenjena u odnosu na neke druge evropske lige jer se marketinški ne eksponira previše mada u njoj mladi igrači mogu dosta napredovati - istakao je Malić.

Reprezentacija

Bio je član U21 selekcije BiH, ali poziv u seniorski sastav nikad nije dobio.

- Jednostavno nije se poklopilo. U momentu kada sam bio u najboljoj formi nisam dobijao poziv tako da se sada i ne nadam previše. Nije do mene, žal ostaje, ali idemo dalje - kazao je Malić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana