Mnogo igrača iz Banjaluke oblačilo dres Crvene zvezde: Od Karalića do Babića

Milan Zubović
Mnogo igrača iz Banjaluke oblačilo dres Crvene zvezde: Od Karalića do Babića

Beograd - Srđan Babić zvanično je postao član Crvene zvezde čime su nastavljeni dolasci fudbalera iz Banjaluke u beogradski tim, direktnim ili okolnim putem.

Tokom godina iz grada na Vrbasu put Beograda otišlo je mnogo igrača od kojih su neki ostavili dubok trag. Prije Babića u Zvezdu je otišao Ognjen Vranješ koji je 2009. godine kao član Borca prešao u "crveno-bijeli" tabor. Tamo nije dobio pravu priliku kod trenera Vladimira Petrovića Pižona pa je slat na pozajmice u Napredak i moldavski Šerif, koji ga je otkupio 2011. godine, a odigrao je samo četiri meča. Prije Vranješa isti put prešao je Vladan Grujić. Kao jedan od najboljih fudbalera banjalučke ekipe u Zvezdu je stigao kao veliko pojačanje, ali ni on nije dobio pravu priliku pa je odigrao samo tri meča tokom 2002. godine kada je na klupi sjedio Zoran Filipović. Mnogo dublji trag od pomenute dvojice ostavio je Vinko Marinović koji je u Zvezdu stigao zajedno sa Darkom Ljubojevićem, kada je ekipu u svom drugom mandatu vodio slavni Ljupko Petrović. Tandem Borca na "Marakanu" je stigao 1995. godine, a Ljubojević je nakon dvije sezone otišao u španski Ourense, da bi se nakon jedne godine ponovo vratio u Beograd. Crveno-bijeli dres oblačio je 31 put i dao je četiri gola. Za razliku od njega rođeni Bečlija koji je odrastao u Gradišci skupio je daleko više nastupa, a ponio je čak kapitensku traku. Iako štoper postigao je čak 18 golova, na 153 susreta od kojih se posebno izdvaja onaj protiv Hartsa u kvalifikacijama za Kup pobjednika kupova 1996. godine kojim je tim prošao dalje i otišao na megdan Kajzerslauternu.

- Odlaskom u Crvenu zvezdu ispunio sam svoj san i napravio odličnu karijeru te vjerujem da će i Babić to učiniti te da će mu ovo biti povratak na veliku scenu i dobra odskočna daska. Talentovan je momak koji može da izraste u vrhunskog štopera - rekao je Marinović.

Što se tiče odlazaka Banjalučana u Zvezdu led je probio Slobodan Karalić 1983. godine, kao član Borca. Do dresa beogradskog velikana okolnim putem stigao je i Nikola Miljković, koji je 1998. godine stigao iz Vojvodine i u dvije sezone odigrao šest utakmica. Poslije njega iz Milicionara je 2001. godine stigao Goran Đukić, koji je ostao jednu sezonu i postigao jedan gol na četiri odigrane utakmice.

Biografija

Babić je rođen u Banjaluci 1996. godine i sa 15 godina otišao je u Vojvodinu iz Borca koja ga je nakon što je postao omladinski šampion svijeta na Novom Zelandu 2015. godine prodala Real Sosijedadu. Igrao je za drugi tim kluba iz San Sebastijana dok je jedno vrijeme bio pozajmljen Reus Deportiju. Prošle godine stigao je na stadion "Rajko Mitić" dok je sada otkupljen od Španaca za 800.000 evra, a potpisao je ugovor na četiri godine.

Ožegović

Sadašnji napadač Partizana Ognjen Ožegović kao pionir prešao je iz Borca u Crvenu zvezdu. Na jednom turniru primijetio ga ja šef omladinske škole "crveno-bijelih" Branko Krivokuća i preporučio mu da iz Kozare pređe u Borac, što je on i učinio. Nakon pola sezone provedene na Gradskom stadionu otišao je na Marakanu 2012. godine. Tokom sezone 2012-13. odigrao je četiri utakmice za Zvezdu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana