Много играча из Бањалуке облачило дрес Црвене звезде: Од Каралића до Бабића

Милан Зубовић
Много играча из Бањалуке облачило дрес Црвене звезде: Од Каралића до Бабића

Београд - Срђан Бабић званично је постао члан Црвене звезде чиме су настављени доласци фудбалера из Бањалуке у београдски тим, директним или околним путем.

Током година из града на Врбасу пут Београда отишло је много играча од којих су неки оставили дубок траг. Прије Бабића у Звезду је отишао Огњен Врањеш који је 2009. године као члан Борца прешао у "црвено-бијели" табор. Тамо није добио праву прилику код тренера Владимира Петровића Пижона па је слат на позајмице у Напредак и молдавски Шериф, који га је откупио 2011. године, а одиграо је само четири меча. Прије Врањеша исти пут прешао је Владан Грујић. Као један од најбољих фудбалера бањалучке екипе у Звезду је стигао као велико појачање, али ни он није добио праву прилику па је одиграо само три меча током 2002. године када је на клупи сједио Зоран Филиповић. Много дубљи траг од поменуте двојице оставио је Винко Мариновић који је у Звезду стигао заједно са Дарком Љубојевићем, када је екипу у свом другом мандату водио славни Љупко Петровић. Тандем Борца на "Маракану" је стигао 1995. године, а Љубојевић је након двије сезоне отишао у шпански Оуренсе, да би се након једне године поново вратио у Београд. Црвено-бијели дрес облачио је 31 пут и дао је четири гола. За разлику од њега рођени Бечлија који је одрастао у Градишци скупио је далеко више наступа, а понио је чак капитенску траку. Иако штопер постигао је чак 18 голова, на 153 сусрета од којих се посебно издваја онај против Хартса у квалификацијама за Куп побједника купова 1996. године којим је тим прошао даље и отишао на мегдан Кајзерслаутерну.

- Одласком у Црвену звезду испунио сам свој сан и направио одличну каријеру те вјерујем да ће и Бабић то учинити те да ће му ово бити повратак на велику сцену и добра одскочна даска. Талентован је момак који може да израсте у врхунског штопера - рекао је Мариновић.

Што се тиче одлазака Бањалучана у Звезду лед је пробио Слободан Каралић 1983. године, као члан Борца. До дреса београдског великана околним путем стигао је и Никола Миљковић, који је 1998. године стигао из Војводине и у двије сезоне одиграо шест утакмица. Послије њега из Милиционара је 2001. године стигао Горан Ђукић, који је остао једну сезону и постигао један гол на четири одигране утакмице.

Биографија

Бабић је рођен у Бањалуци 1996. године и са 15 година отишао је у Војводину из Борца која га је након што је постао омладински шампион свијета на Новом Зеланду 2015. године продала Реал Сосиједаду. Играо је за други тим клуба из Сан Себастијана док је једно вријеме био позајмљен Реус Депортију. Прошле године стигао је на стадион "Рајко Митић" док је сада откупљен од Шпанаца за 800.000 евра, а потписао је уговор на четири године.

Ожеговић

Садашњи нападач Партизана Огњен Ожеговић као пионир прешао је из Борца у Црвену звезду. На једном турниру примијетио га ја шеф омладинске школе "црвено-бијелих" Бранко Кривокућа и препоручио му да из Козаре пређе у Борац, што је он и учинио. Након пола сезоне проведене на Градском стадиону отишао је на Маракану 2012. године. Током сезоне 2012-13. одиграо је четири утакмице за Звезду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана