Mirko Ivanić konačno stigao među “crveno-bijele”

Dušan Repija
Mirko Ivanić konačno stigao među “crveno-bijele”

Beograd - Crvena zvezda je uspješno završila posao, jer je BATE Borisov konačno pristao da proda Mirka Ivanića za 1,3 miliona evra, pa je crnogorski reprezentativac osim velikog pojačanja postao i treća po vrijednosti kupovina u istoriji.

Šampion Srbije platežno je, naravno, još miljama daleko od evropskog krema, čak i od srednjeg staleža, a uz malo više novca, sa koliko sada raspolaže u odnosu na prethodni period, pametne odluke i malo sreće, dvije godine u nizu uspio je da igra grupnu fazu evropskih takmičenja. Na stadionu “Rajko Mitić” čine sve kako bi nastavili kontinuitet, a Ivanić dolazi sa pedigreom nekoga ko može da odluči ključne utakmice. Na kraju krajeva, skuplje plaćeni od njega samo su Ričmond Boaći i promašena investicija iz 2006. godine Takajuki Suzuki, koji su plaćeni po 2,5 miliona evra. Na vrhu liste je Nemanja Radonjić, ali treba da uzmemo u obzir da je prilikom njegovog dolaska iz Rome sklopljen ugovor prema kojem Rimljanima ide 25 odsto od idućeg transfera. Kako ga je Marselj platio 12 miliona, “vučici” je automatski pripalo tri miliona evropskih novčanica.

- Naši rashodi su oko 25 miliona evra godišnje, a kako od sponzora dobijemo oko pet, ostalih 20 moramo da nadomestimo iz drugih izvora - bonusa od UEFA za takmičenje u Ligi Evrope i Ligi šampiona, te transfera igrača. Ove sezone zaradili smo 22 miliona od bonusa i 26 od prodaje, a da bismo to pravili u kontinuitetu, moramo imati dobar tim da obezbedimo grupnu fazu jednog od dva takmičenja. Plasman automatski znači da imamo zanimljive igrače za tržište - objasnio je nedavno generalni direktor Zvezde Zvezdan Terzić.

Nakon samog pogleda na sastav “crveno-bijelih” zaključak je da Vladan Milojević ima slatke muke. Na svakoj poziciji ima po dva podjednako kvalitetna igrača, a ponegdje i tri. Što je najvažnije, imaće pola godine da iskristališe najbolji tim i ponovo krene u napad na Evropu. Zvezda ima devet bodova više od Radničkog i za 15 je ispred Partizana, pa bez obzira na to što će bodovi poslije devet proljećnih kola biti podijeljeni, teško da neko može da je ugrozi u šampionskoj trci. Pogotovo poslije ovakvog prelaznog roka u kojem su prije Ivanića stigli Nemanja Milunović, Milan Gajić, Aleksa Vukanović, Miloš Vulić i Erik Jirka.

 

Rekordni transferi

 

 

Ričmond Boaći  - 2,5 miliona evra - (Đangsu - Crvena zvezda, 2018)

 

Takajuki Suzuki 2,5 miliona evra - (Kašima - Crvena zvezda, 2006)

 

Mirko Ivanić - 1,3 miliona evra - (BATE - Crvena zvezda, 2019)

 

Ognjen Koroman - 1,05 miliona evra - (Terek - Crvena zvezda, 2007)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana