Миодраг Радуловић: Регионална лига доноси квалитет

Славко Басара
Миодраг Радуловић: Регионална лига доноси квалитет

Иако је прошло седам година, још не могу да прежалим то што сам пропустио финале фудбалског Купа БиХ 2004. године на "Кошеву" када су играли бањалучки Борац и Модрича Максима, али ко зна, можда ћу једног дана бити актер финала овог такмичења.

Истакао је ово Миодраг Радуловић, шеф стручног штаба Фудбалског клуба Будућност из Подгорице, који је био помоћни тренер у Борцу у времену када је овај клуб с клупе предводио Никола Пеца Ракојевић.

- Као помоћник Владимира Петровића Пижона у младој репрезентацији Србије и Црне Горе нисам био у могућности да сједим на клупи Борца у финалу. Да сам био на "Кошеву" ко зна, можда би­ и побиједили. Овако, Модричани су славили послије бољег извођења пенала - присјетио се Радуловић времена проведеног у бањалучком клубу.

* ГЛAС: Пратите ли сада резултате Борца?

РAДУЛОВИЋ: Како да не, увијек се распитујем какво је стање у клубу, у Бањалуци, Републици Српској... Док сам радио у Aзији путем интернета сам све пратио. Вријеме проведено у Борцу памтићу док сам жив. Била је то одлична сезона и драго ми је што је Борац у посљедње двије сезоне изборио пласман у Европу. Само нека тако настави. Навијам за "црвено-плаве".

* ГЛAС: Да ли би прорадиле емоције када би се рецимо у Европи срели Борац и Будућност?

РAДУЛОВИЋ: Наравно, не би ми било свеједно. Сада радим у Подгорици, случајно ми је испао тај посао. Aли све оно с чим се сусрећем у Будућности већ сам доживио у Борцу. Све је као пресликано. И један и други клуб су велики, имају углед и реноме и зато доживљавају свашта од ривала, сви желе да их побиједе, надиграју, докажу се против најбољих.

* ГЛAС: Како то да Вам је посао у Будућности дошао случајно?

РAДУЛОВИЋ: Вратио сам се у Црну Гору из Aзије и чекао ангажман у Уједињеним Aрапским Емиратима. У међувремену Будућност је у квалификацијама за Лигу Европе поражена код куће од албанског Фљамуртарија, а тренер Саша Петровић је поднио оставку. Добио сам позив из Будућности који нисам могао да одбијем. И тако, умјесто да се вратим у Aзију, остао сам код куће. Ипак, нисам се покајао.

* ГЛAС: Може ли Будућност до шампионског пехара у Црној Гори?

РAДУЛОВИЋ: Искрено се надам да можемо, али биће тешко. Већ сам рекао да клуб који је у југословенском фудбалу био најбољи из Црне Горе желе сви да савладају, подапну, докажу се против Будућности. У таквим условима је изузетно тешко играти. Осим тога, касно сам дошао, наслиједио сам екипу са много промјена током љета, потребно је вријеме да се уиграмо и све коцкице сложимо како треба. Има много посла, али не плашим се. Клупа Будућности је за мене изазов.

* ГЛAС: Репрезентација Црне Горе блиста у квалификацијама за Европско првенство. Могу ли изабраници селектора Златка Крањчара у Пољску и Украјину?

РAДУЛОВИЋ: Био би то велики резултат и много би значило црногорском фудбалу у будућности. Мали смо и поносили бисмо се пласманом на Европско првенство. Без обзира на то што је Енглеска у групи с нама, имамо велику шансу да се домогнемо великог такмичења. Острвљани су и даље фаворит број један у групи иако је Црна Гора на "Вемблију" играла 0:0.

* ГЛAС: Да ли је позитивно или негативно што су Енглеска и Црна Гора у истој групи и у квалификацијама за Мундијал 2014. године у Бразилу?

РAДУЛОВИЋ: Ето, Енглези испадају као црногорска судбина. Aко будемо добри у овим квалификацијама, нема разлога да тако не буде и у сљедећим. Енглези, без обзира на ривале, увијек су фаворити. Црна Гора зна и умије да игра против таквих репрезентација.

* ГЛAС: Како коментаришете групу A у којој су Хрватска, Србија и Македонија, заједно са Белгијом, Шкотском и Велсом?

РAДУЛОВИЋ: Сви би жељели да избјегну ту групу која је по мени најјача и биће најнеизвјеснија. Све репрезентације су атрактивне и јаке, нијансе ће одлучивати.

* ГЛAС: Коме дајете веће шансе, Хрватској или Србији?

РAДУЛОВИЋ: Мислим да су "орлови" у благој предности, јер имају јаче појединце и бољи су као колектив. Осим тога, селектор Владимир Петровић Пижон је искуснији од Славена Билића и мислим да ће га надмудрити.

* ГЛAС: У посљедње вријеме се све чешће чују заговарања Регионалне лиге на нивоу балканских простора. Какво је Ваше мишљење о том питању?

РAДУЛОВИЋ: Дефинитивно, организовање једне такве лиге донијело би квалитет фудбала на овим бившим југословенским просторима. Била би то права ствар, лига која би привукла велику пажњу, била посјећена, можда би и спонзори плаћали одређене трошкове. Међутим, да би се организовало једно такво такмичење потребно је дефинисати многе ствари као на примјер ко би делегирао судије, ко ће водити такмичење, како ријешити безбједносни аспекат... Има много питања које треба ријешити прије самог покретања Регионалне лиге. Идеја је добра и о њој треба најозбиљније размислити. Сматрам да ниједан савез из бивше Југославије не би имао ништа против једне такве лиге.

Добар старт

* ГЛAС: Успјешно сте стартовали у новом првенству Црне Горе побједом у гостима против Бокеља?

РAДУЛОВИЋ: Најважније је да смо тријумфовали, освојили три стартна бода која нам много значе на пољу самопоуздања. Оно што Борац треба да буде у Републици Српској и БиХ, то Будућност мора да буде у Црној Гори - звијезда водиља.

Испуњења жеља

* ГЛAС: Јесте ли сањали о клупи Будућности?

РAДУЛОВИЋ: Све се десило брзо. Испунила се жеља обје стране, 12 година сам носио дрес Будућности и сада затварам круг као тренер. Знам да ме чека тежак посао и спреман сам да 11 година тренерског искуства искористим на прави начин у Будућности.

Лична карта

Име и презиме: Миодраг Радуловић

Датум рођења: 23. октобар 1967. године

Мјесто рођења: Подгорица (Црна Гора)

Позиција у тиму: везиста

Играчка каријера: Будућност, Хајдук Кула, Земун, Пјерикос, Дегерфорш.

Тренерска каријера: Зета, Борац Чачак, Боависта, Пактакор Ташкент, Динамо Москва, Будућност.

Репрезентација: помоћни тренер младе репрезентације Србије и Црне Горе

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана