Milena Rašić, srpska odbojkašica, za “Glas Srpske”: Idemo u Japan po medalju

Nikola Lučić
Milena Rašić, srpska odbojkašica, za “Glas Srpske”: Idemo u Japan po medalju

Oduševljena sam Republikom Srpskom i gostoprimstvom, na koje smo naišli prvo u Palama, gde smo bile tri sedmice na pripremama, a onda i u Banjaluci. Nekako nam je prva faza priprema veoma brzo prošla i kada smo napuštali Pale svima nam je bilo žao. Imali smo sve što nam je bilo potrebno i svi su se potrudili da uvek budu tu. Što se tiče Banjaluke, prvi put sam ovde i zaista je prelep grad. Volela bih da u nekom narednom periodu dođem opet.

Rekla je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” srednji bloker srpske odbojkaške reprezentacije i turskog Vakifbanka Milena Rašić, jedan od glavnih aktera svih uspjeha aktuelnih evropskih šampionki u posljednje vrijeme.

Teško je spomenuti sva individualna priznanja koja je Rašićeva zahvaljujući sjajnim partijama osvojila u dosadašnjoj karijeri. Bila je najbolji smečer gran prija 2011, dvije godine kasnije i najbolji bloker. U Ligi šampiona tu nagradu dobila je ljeta 2015, a sljedeće sezone istu takvu i u turskom šampionatu. Tako bi se moglo nabrajati unedogled, a sljedeće takmičenje na kojem očekuje da svojim igrama pogura Srbiju ka medalji jeste Svjetsko prvenstvo u Japanu od 29. septembra do 20. oktobra.

GLAS: Koliko može Srbija na Svjetskom prvenstvu i kakve su ambicije pred početak najveće svjetske smotre?

RAŠIĆ: Nadamo se da možemo napraviti dobar rezultat, jer u suprotnom ne bismo ni išli na šampionat. Međutim, najbitnije je da ne žurimo sa prognozama. Za svakog protivnika ćemo se spremiti maksimalno. Idemo korak po korak, iz utakmice u utakmicu i videćemo gde će nas to odvesti.

GLAS: Smatrate li da je dobra stvar što ćete odmah u grupi igrati protiv Brazila ili bi bilo bolje da je taj meč došao u kasnijoj fazi turnira i od koga još prijeti najveća opasnost u borbi za najviši plasman?

RAŠIĆ: Pored Brazila u prvoj fazi takmičenja igraćemo još sa Dominikanskom Republikom, Portorikom, Kazahstanom i Kenijom. Utisak je da smo dobili grupu koju čini miks ekipa sposobnih da se bore za jednu od medalja i timova od kojih smo objektivno gledano bolji. Možemo da se razigravamo kroz te mečeve kako bismo napravili što bolju podlogu za drugu fazu takmičenja. Smatram da su kandidati za najviši plasman Brazil, Kina, SAD i Holandija, koja takođe ima zaista dobru ekipu i naravno - Srbija.

GLAS: Već četiri godine igrate u turskom Vakifbanku i poznato je da su ambicije ekipe uvijek visoke. Kako se uspijevate izboriti sa pritiskom?

RAŠIĆ: Iskreno, pritisak je iz sezone u sezonu sve veći. Već na samom okupljanju letvica se postavi jako visoko. Prošle sezone imala sam šansu da osvojim sva takmičenja u kojima smo igrali. Međutim, sigurno je da nije lako, iz treninga u trening radimo naporno, tu je i stručni štab koji nas dodatno motiviše i onda sve skupa nekako mnogo lakše podnosimo. Vremenom se navikneš na takav ritam. Lepo mi je u sadašnjem klubu i ne bih menjala sredinu.

GLAS: Karijera Vas je iz Srbije odvela u Francusku, pa u Tursku. Kolika je razlika u kvalitetu odbojke u ove dvije zemlje?

RAŠIĆ: Mnogo je teže igrati u Turskoj ligi, jer je to jedna od najboljih svetskih liga. Ekipe koje se takmiče tamo veoma su jake, sačinjene od mnogo dobrih igrača. Sa druge strane, Francuska liga mi je bila savršena za početak. Tamo se dosta radi sa mladim igračima i zaista sam dosta naučila igrajući u Kanu. Francuska je najbolja liga za sazrevanje i odlična podloga za neki dalji napredak u karijeri.

GLAS: Iza Vas su brojni uspesi u dresu nacionalnog tima. Kada biste morali da izdvojite najdražu medalju, koja bi to bila?

RAŠIĆ: Svako odličje ima svoju težinu i vrednost. Na najveća takmičenja uvek odlazimo sa nadom da ćemo se vratiti sa medaljom i da ćemo obradovati sve naše navijače. Pored medalje sa OI u Riju 2016. izdvojila bih i evropsko zlato iz 2011, upravo što se odigralo u Beogradu pred domaćom publikom.

Magnet za trofeje

Rašićeva u ovom trenutku sa Vakifbankom drži titulu šampiona Evrope, prvenstvo Turske, te Kup i Superkup ove zemlje. Ona je inače i jedina Srpkinja koja je dva puta osvajala trofej Lige šampiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana