Mile Kovačević, predsjednik FS RS: Manji broj klubova podiže kvalitet lige

Milan Zubović
Mile Kovačević, predsjednik FS RS: Manji broj klubova podiže kvalitet lige

Banjaluka - Predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske Mile Kovačević ocijenio je da će skraćenje Prve lige RS sa 12 na deset klubova donijeti korist i povećati kvalitet takmičenja.

U druženju sa predstavnicima medija u prostorijama FSRS on je pojasnio odluku Izvršnog odbora koja je jednoglasno potvrđena nakon što su predstavnici prvoligaša podnijeli zahtjev da ona bude prolongirana za jednu sezonu i umjesto od 2019/20. bude primjenjivana od sezone 2020/21.

- Godinama slabi kvalitet Prve lige i naš prvak kada uđe u viši rang takmičenja uglavnom se bori za opstanak, pa vjerujemo da ćemo skraćenjem na deset klubova popraviti kvalitet tih klubova. One ekipe koje bude plasirane od drugog do desetog mjesta apsolutno nemaju takmičarskih motiva i to ne doprinosi razvoju fudbala. Odluka je prvobitno donesena 11. jula, ova sezona je počela 11. avgusta, a žalbe su krenule kada je počelo takmičenje jer su se svi prepali da bi mogli ispasti u niži rang. U pojedinim klubovima niko ne vodi računa o progresu, već o poboljšanju infrastrukture koja je na nivou Druge ili Treće lige RS - izjavio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, klubovi su se dosta žalili na visinu taksi i naknada za službena lica, dok će smanjenjem lige i broj utakmica biti manji, pa će im ostati nešto više para, dok je najavio da će klubovi Prve lige od iduće sezone morati da imaju licencu za takmičenje.

- Bilo bi dobro kada bismo ta sredstva uložili u infrastrukturu pa napravili nešto, a ne skrštenih ruku čekali pomoć sa strane. Licenciranje klubova koje postoji u Premijer ligi sada se spušta na niži nivo, pa će i prvoligaši morati izmiriti sve obaveze da bi dobili licencu. Ako ne budu to učinili, ići će u Drugu ligu. U čemu je problem ako neko ispadne u Drugu ligu? Neka se reorganizuje pa vrati u viši rang. Odluke nisu lake na prvi pogled, ali moramo insistirati na njima da bismo povećali kvalitet - rekao je Kovačević.

Najavio je da će iduća godina biti poznata po povratku Područnog fudbalskog saveza Banjaluka u FSRS, koji je godinama bio opozicija krovnom savezu.

- PFS Banjaluka se vraća u fudbalsku porodicu i sa njim ćemo biti mnogo jači - dodao je Kovačević.

 

Otvaranje prostorija FSBiH

Kovačević nije bio prisutan na svečanom otvaranju novih prostorija FS BiH u Sarajevu 21. novembra ove godine, kada je, između ostalih, među pozvanima bio i predsjednik Fudbalskog saveza samoproglašenog Kosova.

- Taj dan bila mi je krsna slava, Aranđelovdan. I da su mi nudili mjesto predsjednika UEFA, ne bih otišao i ostavio goste. Što se tiče dolaska predstavnika takozvanog Kosova, tu je sve jasno. UEFA i FIFA su priznale Kosovo i, koliko god se mi iz FSRS bunili, od toga nema ništa jer se poštuju odluke odranije - rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana