Миле Ковачевић, предсједник ФС РС: Мањи број клубова подиже квалитет лиге

Милан Зубовић
Миле Ковачевић, предсједник ФС РС: Мањи број клубова подиже квалитет лиге

Бањалука - Предсједник Фудбалског савеза Републике Српске Миле Ковачевић оцијенио је да ће скраћење Прве лиге РС са 12 на десет клубова донијети корист и повећати квалитет такмичења.

У дружењу са представницима медија у просторијама ФСРС он је појаснио одлуку Извршног одбора која је једногласно потврђена након што су представници прволигаша поднијели захтјев да она буде пролонгирана за једну сезону и умјесто од 2019/20. буде примјењивана од сезоне 2020/21.

- Годинама слаби квалитет Прве лиге и наш првак када уђе у виши ранг такмичења углавном се бори за опстанак, па вјерујемо да ћемо скраћењем на десет клубова поправити квалитет тих клубова. Оне екипе које буде пласиране од другог до десетог мјеста апсолутно немају такмичарских мотива и то не доприноси развоју фудбала. Одлука је првобитно донесена 11. јула, ова сезона је почела 11. августа, а жалбе су кренуле када је почело такмичење јер су се сви препали да би могли испасти у нижи ранг. У појединим клубовима нико не води рачуна о прогресу, већ о побољшању инфраструктуре која је на нивоу Друге или Треће лиге РС - изјавио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, клубови су се доста жалили на висину такси и накнада за службена лица, док ће смањењем лиге и број утакмица бити мањи, па ће им остати нешто више пара, док је најавио да ће клубови Прве лиге од идуће сезоне морати да имају лиценцу за такмичење.

- Било би добро када бисмо та средства уложили у инфраструктуру па направили нешто, а не скрштених руку чекали помоћ са стране. Лиценцирање клубова које постоји у Премијер лиги сада се спушта на нижи ниво, па ће и прволигаши морати измирити све обавезе да би добили лиценцу. Ако не буду то учинили, ићи ће у Другу лигу. У чему је проблем ако неко испадне у Другу лигу? Нека се реорганизује па врати у виши ранг. Одлуке нису лаке на први поглед, али морамо инсистирати на њима да бисмо повећали квалитет - рекао је Ковачевић.

Најавио је да ће идућа година бити позната по повратку Подручног фудбалског савеза Бањалука у ФСРС, који је годинама био опозиција кровном савезу.

- ПФС Бањалука се враћа у фудбалску породицу и са њим ћемо бити много јачи - додао је Ковачевић.

 

Отварање просторија ФСБиХ

Ковачевић није био присутан на свечаном отварању нових просторија ФС БиХ у Сарајеву 21. новембра ове године, када је, између осталих, међу позванима био и предсједник Фудбалског савеза самопроглашеног Косова.

- Тај дан била ми је крсна слава, Аранђеловдан. И да су ми нудили мјесто предсједника УЕФА, не бих отишао и оставио госте. Што се тиче доласка представника такозваног Косова, ту је све јасно. УЕФА и ФИФА су признале Косово и, колико год се ми из ФСРС бунили, од тога нема ништа јер се поштују одлуке одраније - рекао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана