Marinko Umičević, Predsjednik Rukometnog saveza RS: Izviđač mora da igra u Premijer ligi

Siniša Kotaraš
Marinko Umičević, Predsjednik Rukometnog saveza RS: Izviđač mora da igra u Premijer ligi

Banjaluka - Predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske i član Upravnog odbora RS BiH Marinko Umičević ostaje pri stavu da Izviđač mora igrati u Premijer ligi BiH i da ni po koju cijenu neće dozvoliti da propozicije takmičenja budu promijenjene samo deset dana uoči početka sezone.

Ovakva reakcija prvog čovjeka rukometa Srpske uslijedila je nakon zahtjeva ekipe iz Ljubuškog da igra samo u SEHA ligi, a ne i u domaćem šampionatu iako je na snazi odluka da šampion BiH mora da, uz regionalnu, igra i u domaćoj ligi. Takođe, istom odlukom je precizirano da se igra samo 26 kola Premijer lige i da nakon toga nema plej-ofa ili Lige za prvaka.

- Taman kada sam pomislio da smo napokon krenuli putem ozdravljenja, desilo se ovo. Odjednom se pojavio prijedlog da se liga proširi za još jednog člana kako bi Goražde zadržalo status premijerligaša, da i ne govorim o želji Ljubušaka da igraju samo u SEHA ligi. Ne mogu se propozicije mijenjati kada kome padne na pamet, pogotovo ne deset dana uoči početka prvenstva. Rukometni savez RS čvrsto stoji na stanovištu da se donesene odluke moraju poštovati, a na našoj strani su i dva kluba iz samog vrha bh. rukometa, Zrinjski i Vogošća - istakao je Umičević.

Podsjetimo, otkako se igra SEHA liga, prvak BiH se u domaći šampionat uključivao tek u samoj završnici, ali je prije dvije godine donesena odluka da on mora igrati u Premijer ligi. U Ljubuškom kažu kako oni nemaju ništa protiv primjene pravila, ali tek od naredne godine, ignorišući jednostavno propozicije takmičenja.

- Nadam se da ćemo prevazići krizu i postići kvalitetan dogovor. Dosadašnja praksa je bila takva da se učesnik SEHA lige uključivao u plej-of, a mislim da tako treba da bude i ove godine. Ako će šampion države igrati u oba takmičenja, mi smo za to, ali od naredne sezone. U ovom trenutku to bi bilo nemoguće jer bismo u tom slučaju za osam mjeseci odigrali šezdesetak utakmica - rekao je direktor Izviđača David Grbavac.

Borac nema dilemu

Rukometaši Borca osvojili su prije dvije sezone titulu prvaka BiH i donijeli odluku da prihvate da uporedo igraju u domaćem šampionatu (Premijer ligi BiH), kao i Regionalnoj SEHA ligi. Na žalost banjalučkih ljubitelja rukometa, “crveno-plavi” su te sezone ostali bez SEHA lige, ali i dalje su bez dileme - igrali bi i u jednom i drugom takmičenju bez obzira na sve napore koje bi to iziskivalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana