Loptu na “Lukama” tjeraju uzbrdo-nizbrdo

Milan Zubović
Loptu na “Lukama” tjeraju uzbrdo-nizbrdo

Banjaluka - Da teren Fudbalskog kluba Sloboda iz Mrkonjić Grada nije “u vinklu” jasno je svima koji su jednom zaigrali na njemu, a sada je to i zvanično potvrđeno.

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Republike Srpske privremeno je zabranio Slobodi, kao i još šest klubova, da domaće utakmice igraju na svom terenu. Njima je dat rok do 1. avgusta da otklone nedostatke jer nova sezona počinje 11. avgusta. Komisija za pregled stadiona ustanovila je visinsku razliku na “Lukama” od 1,8 metara između dva gola, a sportski direktor kluba Gojko Đurić upoznat je sa stanjem i najavio je rekonstrukciju.

- Još nismo dobili zvaničnu odluku FSRS, ali je tačno da imamo problema sa nivelacijom terena. Već imamo projekat da saniramo glavni i pomoćni teren, što bi trebalo da bude gotovo ove godine. Ukoliko ne stignemo do početka prvenstva, tražićemo privremenu dozvolu, ako ni to ne dobijemo, domaće utakmice igraćemo na stadionu u Krupi na Vrbasu. Ujedno, u planu nam je da natkrijemo i tribinu, a ta dva građevinska zahvata iznosila bi oko 60 hiljada maraka. To bi bio samo prvi korak ka izgradnji sportskog centra u kojem bi teren imao vještačku travu, ali tu se već radi o milionskim iznosima, tako da će malo sačekati iako projekat već postoji - rekao je Đurić.

Prema njegovim riječima, problem nivelacije postoji godinama jer su tokom rata granate padale na igralište, pa su morali da podižu dio travnate površine koju su nasipali zemljom, ali se to vremenom slijegalo, dok uticaja imaju i podzemne vode, pa je došlo do sadašnjeg stanja. Stadion u Mrkonjić Gradu jedan je od sedam koliko nije prošlo inspekciju, a domaće utakmice još neće moći da igraju Jedinstvo (Brčko), Karanovac (Banjaluka), Sloga (Rakelići), Milan (Kosjerevo), Sloga (Trn) i Progres (Kneževo). Od 75 stadiona, koliko ih je komisija obišla, dvogodišnju dozvolu za igranje dobilo je 24, a jednogodišnju njih 44. Brčanski drugoligaš ne može da igra na svom terenu pošto oko stadiona nema ograde. Problem nekadašnjeg osvajača Kupa RS iz Trna predstavlja prokišnjavanje svlačionica ispod tribine, pa u strahu da dođe do doticaja vlage s elektroinstalacijama nisu dobili dozvolu. Novi drugoligaš Karanovac zbog nepostojanja tribina nije dobio dozvolu, ali je započeta izgradnja sa kapacitetom od 300 mjesta, dok je riješen problem s izmještanjem visokonaponskog električnog dalekovoda čije su žice bile iznad jednog dijela terena. Niželigaš iz Kosjereva ima problema sa širinom igrališta, koje iznosi 44 metra, a propisao je da bude barem 60. Ekipa je ranije igrala u Kukuljama, a sada nije poznato hoće li i na kojem od ova dva mjesta igrati. Ekipe iz Rakelića i Kneževa nemaju osnovne uslove, pa nisu dobili dozvole. U Kneževu na jednom dijelu teren nema trave i zemlje koja je sastrugana zimus nakon što je čišćen snijeg, pa viri kamenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana