Љубиша Мајдов, најбољи џудо тренер Европе, за “Глас Српске”: Немања може до злата на Олимпијади

Данијел Радујковић
Љубиша Мајдов, најбољи џудо тренер Европе, за “Глас Српске”: Немања може до злата на Олимпијади

Ако нешто није тешко онда нисте на правом путу. То је порука за све тренере. Ништа не може да се уради преко ноћи, јер мора да постоји процес тренера и такмичара од пионира па до сениора, али то ти опет не гарантује да ћеш имати резултате.

Овако је за “Глас Српске” причу почео најбољи европски џудо тренер Љубиша Мајдов, а ријечи популарног Доктореа сигурно имају тежину, јер он најбоље зна колико је муке и проливеног зноја потребно како би се дошло до врха. До награде за најбољег тренера у Европи дошао је прије свега што је свог сина и најбољег ученика Немању одвео до злата на Свјетском и сребра на Европском првенству за сениоре, уз мноштво признања у млађим категоријама. Поред њега, он је још доста такмичара из свог Рандорија извео на прави пут и са њима освојио бројне медаље на разним такмичењима.

- Колико је било тешко доћи до свих ових резултата може се поредити са порођајним мукама жене, али када се дијете роди заборавите све болове и то буду слатке муке. Сви проблеми се забораве са тако дивним резултатима, наградама и срећним крајем. Дан-данас бих ишао истим путем, истакао је Мајдов.

ГЛАС: Шта за Вас значи награда за најбољег тренера Европе?

МАЈДОВ: Када вам матични европски савез додијели награду за најбољег тренера то је највише признање. То је врх спортске каријере за једног стручњака. То се не може поредити са освајањем златне свјетске или европске медаље што је радио Немања или одличја које је доносио други син Стефан, осјећај који је тада био је другачији, али драго ми је свакако. Поносан сам и лијепо је када знаш да неко валоризује резултате и цијени рад којим доприносиш спорту.

ГЛАС: Је ли ово признање, али и успјеси Ваших момака, прије свих Немање, награда за сав Ваш труд и рад током свих ових година?

МАЈДОВ: Мислим да јесте један дио, али врхунац свега што желим је олимпијска медаља у Токију или Паризу, није битно. Олимпијску медаљу младих имамо са Немањом из 2014. године, ту су свјетске и европске, али недостаје још једна и онда би био употпуњен сан сваког тренера.

ГЛАС: Немања је за посљедњу годину направио врхунске резултате, можемо ли рећи да је он Ваш докторски рад?

МАЈДОВ: Не знам више шта да кажем за њега, само куцам у дрво да остане здрав. Он увијек даје 110 одсто, а као такав био би најбољи у било ком послу који ради. Било шта да ради даје максимум и то ради с љубављу. То је најважнија ствар. Стефан је исто то радио, али када се окренуо факултету мало је стао, сада се поново у потпуности посветио џуду и очекујем максималне резултате од њега.

ГЛАС: Колики су Немањини крајњи домети?

МАЈДОВ: То су злато на играма у Токију и Паризу, само да буде здравља. Дечко са 21 годином да узме свјетску и европску медаљу, гран пријеве и остало, само људи који су из свијета борилачких спортова могу да разумију шта то значи. Дечко који још није завршио физиолошки развој ради то што је урадио.

ГЛАС: Можете ли се присјетити почетака, како је тада било пробијати се у свјетски и европски врх?

МАЈДОВ: Када вратим филм све што нас није убило то нас је ојачало. Увијек смо гурали уз брдо, али не нешто округло, већ коцкасто, али најважнија ствар је наша воља коју имамо генетски са ових простора. Вјероватно је то генетика, јер цијели живот на овим просторима људи су преживљавали.

ГЛАС: Да ли је Вама можда било теже, јер џудо не спада у најпопуларније спортове, као што су фудбал или кошарка?

МАЈДОВ: Помоћ нисмо имали никакву, осим од Министарства породице, омладине и спорта РС и предсједника, имали смо стипендије од малих ногу. Много су значиле за дјецу, иако су били симболичне. И данас имамо подршку оба предсједника, Милорада Додика и Александра Вучића. Имамо срећу да су обојица спортски типови и да пружају максималну помоћ.

ГЛАС: Ваш клуб Рандори прије неколико година је направио сарадњу са Црвеном звездом. Колико Вам је она доброг донијела?

МАЈДОВ: Та сарадња је донијела малтене све. Иван Тодоров, предсједник Џудо савеза Србије и Звезде, је предложио сарадњу да Немања и Стефан пређу тамо. Добили су врхунске услове, баш као и ја. Све је кренуло од те приче, та наша сарадња је уродила плодом за комплетан српски џудо. Касније су још три момка потписали уговоре и имали врхунске резултате. Били су окосница тима, а та сарадња и дан-данас траје на обострану корист. Да је није било не би било ништа од ове приче.

ГЛАС: Има ли још такмичара код нас који могу кренути Немањиним путем?

МАЈДОВ: Наравно, имамо екипу младих џудиста који су максимално посвећени. Рандори ради на квалитету не квантитету, имамо доста добру екипу старијих пионира који су били најбољи у РС и БиХ прошле године, а очекујем да тако буде и ове. Издвојио бих Уроша Мачара, Лазара Ждрала, Петра Шкрбу, Дарка Топаловића, Игора Бјелицу и једну дјевојчицу Лану Ерић која је велики таленат. Сви су свако вече на тренингу, купују знање, копирају, диве се и мислим да уз добар рад и искуство које имамо да ће им бити пуно лакше него што је било нама.

“Џудо у школи”

ГЛАС: Да ли је порасло интересовање за џудо након Немањиних посљедњих успјеха?

МАЈДОВ: Мислим да јесте, то се види по мојим колегама, а колико ћемо успјети да одржимо питање је, али мислим да смо на правом путу. У четири школе уводимо пројекат “Џудо у школи”, а он би требало да заживи чим завршимо разговоре са Министарством просвјете и културе РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана