Lideri biciklizma zajedno na tržištu

Dušan Repija
Lideri biciklizma zajedno na tržištu

Banjaluka - Čelnici dvije najbolje biciklističke trke u regionu “Beograd - Banjaluka i “Tour of croatia”, Vladimir Kuvalja i Vladimir Miholjević ubuduće će nastupati zajedno u pregovorima sa ekipama učesnicama, Eurosportom i ostalim medijima, a posljedica saradnje je neminovno veći kvalitet oba događaja.

Biciklizam u Republici Srpskoj, odnosno BiH, Srbiji, kao ni u Hrvatskoj nije među najpopularnijim sportovima, ali je zahvaljujući dvojici ljudi koji su cijeli život na dva točka na mala vrata ušao u široke narodne mase. Trka “Beograd - Banjaluka” postoji već 12 godina i postepeno je krčila put ka eliti, dok je u Hrvatskoj u prvoj kategoriji od osnivanja 2015. godine. Zahvaljujući promjenama u UCI kalendaru za 2019. godinu, dvije trke praktično se nastavljaju jedna na drugu (18. april - 28. april), što je dalo mogućnost organizatorima da zajednički nastupe na tržištu.

- Mnogo je lakše kada ekipama, sponzorima i medijima ponudite deset etapa za 11 dana, nego odvojeno četiri, odnosno šest etapa, jer je ranije pauza između trka bila pet dana. Ovako ćemo sigurno biti zanimljiviji najboljim ekipama današnjice,  sponzorima koji djeluju na globalnom nivou, ali i najvećoj medijskoj platformi biciklizma, Eurosportu - rekao je Miholjević, koji je boravio u Banjaluci i ozvaničio saradnju sa Kuvaljom.

Firma “Top sport enents” čiji je Miholjević direktor osim trke kroz Hrvatsku organizuje još tri trke u Hrvatskoj, te trku kroz Sloveniju i trijatlon u ovoj zemlji, a on je ujedno i sportski direktor jedne od najboljih ekipa svijeta Bahrein Meride za koju vozi bivši pobjednik Tur de Fransa i Điro d' Italije Vinćenco Nibali. Talijan je i slavio na trci kroz Hrvatsku prošle godine. Osim što je direktor trke “Beograd - Banjaluka”, Kuvalja je jedan od direktora trka kroz Srbiju, Bugarsku i Makedoniju, a njegova firma “AFS” uspješno organizuje MMX trke, polumaraton...

- Naše dvije organizacije su lideri u organizovanju sportskih događaja u regiji. Imamo ljudstvo, znanje i resurse koje ćemo od sada dijeliti kako bi naši događaji bili još bolji. Ovom saradnjom samo možemo profitirati, jer mislim da ćemo u 2019. po prvi put imati bar jednu ekipu iz “World tour” klase. Prenos na Eurosportu meni kao direktoru trke ne znači skoro ništa, ali je odličan potez kada je u pitanju promocija države. Nevjerovatni su benefiti koje mi je Miholjević predočio s obzirom da Eurosport već prenosi njihovu trku - rekao je Kuvalja.

Punjenje budžeta

Dvije trećine budžeta trke kroz Hrvatsku puni država, a trećinu sponzori, dok je na trci “Beograd - Banjaluka” obrnuta situacija.

- Prije nekoliko dana razgovarao sam sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem, koji je predložio da u što skorijem roku sjednemo za sto sa predstavnicima Beograda i Srbije. Ne možemo se buniti, jer znamo kakvo je vrijeme i da je novac mnogo potrebnije usmjeriti na neke druge svari. Ipak, sa malo većom pomoći napravili bismo dodatni iskorak i pozicionirali se među vodeće trke u Evropi što nije mala stvar - rekao je Kuvalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana