Legendarni golman Ratomir Dujković za “Glas Srpske”: Zvezdi mesto u Ligi šampiona

Nikola Lučić
Legendarni golman Ratomir Dujković za “Glas Srpske”: Zvezdi mesto u Ligi šampiona

Laktaši - Ratomir Dujković, bivši golman i fudbalski trener, rekao je da se Crvena zvezda plasmanom u Ligu šampiona vratila tamo gdje joj je i mjesto.

“Crveno-bijeli” su se poslije 26 godina plasirali u najelitnije evropsko takmičenje, a naš sagovornik smatra da je njegov kolega među stativama Milan Borjan jedan od najzaslužnijih za uspjeh kluba iz Ljutice Bogdana.  

- Uspeh je zaista fantastičan jer je došao posle toliko godina. Ovaj tim stvaran je već dve-tri sezone i sve je rezultovalo plasmanom u Ligu šampiona, gde Crvena zvezda i treba da bude. Borjan je bio jedan od ključnih igrača, svojim iskustvom i odbranama dao je potrebnu stabilnost ekipi koja uvek mora da ima poverenje u svog golmana - poručio je Dujković.

Najveći uspjeh Zvezde sigurno je osvajanje titule prvaka Evrope 1991. godine, a Dujković je bio dio tima u svojstvu trenera golmana. Dobro poznata priča je da su tada “crveno-bijelima” nuđene pozamašne svote novca da prodaju utakmicu, a tadašnjem golmanu Stevanu - Diki Stojanoviću nuđeno je mnogo više nego ostalim fudbalerima.

- Naravno da ni Dika, a ni ostali igrači iz šampionske generacije nijednog trenutka nisu razmišljali o nepristojnim ponudama. Čim smo saznali šta se desilo, sve vreme radili smo na tome da to izbace iz glave. Dika je posebno morao biti na oprezu jer bi svaki slučajni kiks bio protumačen na drugačiji način. Zamislite da se, ne daj bože, nešto desilo, ko bi ga oprao. Mnogo smo pričali, izdigao se iznad toga uz pomoć ekipe i stručnog štaba - zaključio je Dujković.

Za razliku od Zvezde, atmosfera u i oko reprezentacije Srbije nije na zavidnom nivou, sukob Mladena Krstajića sa Lukom Milivojevićem i Matijom Nastasićem sigurno ne doprinosi da se situacija poboljša. Pritisak javnosti je sve veći, ali Dujković ipak smatra da treba dati podršku mladom selektoru.

- U Srbiji se stvara novi tim i Krstajić treba da dobije podršku. Teško je kada dođe do smene generacija jer je onda selektoru najteže pošto mora da luta i rotira dosta igrača. Srbija je poznata kao zemlja u kojoj su svi selektori i svi sve znaju - kategoričan je Dujković.

Vodeći Ganu na Svjetskom prvenstvu 2006. godine srpski stručnjak napravio je dobar rezultat i da nisu naišli na Brazil u osmini finala pitanje je gdje bi se zaustavili. Poznato je da su afričke reprezentacije sklone lošoj disciplini, a spona u Gani između selektora i igrača tada je bio kapiten Stiven Apija. 

- Definitivno smo 2006. bili otkrovenje šampionata. Na našu nesreću, Italija je završila ispred nas u grupi i otišli smo na Brazil. Bitno je da se shvati da je fudbal do određenog trenutka sport, a posle prelazi u biznis. Zamislite da Gana prođe, a Brazil ispadne u osmini finala, to bi bilo neprijatno za FIFA. Teško je raditi u Africi, ko nije bio, ne može to pojmiti. Međutim, imao sam sreću što je Apija je u dogovoru sa mnom sve držao pod kontrolom - izjavio je Dujković.

Ne navlači rukavice

Dujković je rekao da je prepustio mlađim veteranima čast da brane revijalne utakmice.

- Mislim da bi u 73. godini bilo mnogo da stanem među stative. Predsednik sam Skupštine Crvene zvezde i kad god mi to vreme dozvoljava uvek sam sa veteranima, bez obzira na to što više ne igram - rekao je Dujković.

Gostovanje kod Sloge iz Trna

Dujković i veterani Crvene zvezde uveličali su 80. rođendan Sloge iz Trna, a bivši golman Crvene zvezde rekao je da je misija legendi ovog kluba da se uvijek odazovu pozivima timova koji žele da ih upravo “crveno-bijeli” počaste svojim prisustvom prilikom obilježavanja raznih manifestacija.

- Svakog ponedeljka idemo po Srbiji i šire da dobijamo nove članove i promovišemo Crvenu zvezdu. Veliko zadovoljstvo je biti u Republici Srpskoj, ovo je naš kraj u koji često volimo da svratimo - rekao je Dujković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana